De schuur van de krukhuisboerderij Bloemberg
Zuidereind 6 – Baarn

EERSTE STEEN GELEGD

door

Johanna Maria Brouwer

Oud 4 Jaar

18 october 1916

 

De vader van de steenlegger en dus eigenlijk de bouwheer van de schuur was Cornelis Brouwer, veehouder. Cornelis was gehuwd met Johanna Bokkers. Steenlegster Johanna Maria werd geboren op 3 maart 1913 in Baarn en is ook in Baarn overleden op 9-9-2003. Zij ligt begraven op de Rooms Katholieke begraafplaats achter de Nicolaaskerk. Vader Cornelis Brouwer werd ook geboren in Baarn. Hij was de zoon van Peter Brouwer en Jacoba Cornelia Schouten. Bouwheer Cornelis werd geboren op zondag 29 maart 1868 en hij overleed op vrijdag 24 oktober 1930 in Baarn. Waar hij ook begraven werd op de  Katholieke begraafplaats achter de Nicolaaskerk aan de Kerkstraat op donderdag 30 oktober 1930.

De schuur die vader Cornelis liet bouwen stond direct naast zijn veehouderij aan het Zuidereind 6 in Baarn.
Er is iets vreemds aan de hand bij het overlijden van vader Cornelis. Volgens de overlijdensakte is hij overleden op 25-10-1930. Op grafmonument staat echter 24-10-1930. En, om het nog ingewikkelder te maken,  staat op zijn bidprentje dat hij op 26-10-1930 overleden is. Op het bidprentje staat dat Cornelis in april geboren is. Volgens geboorteakte en datum op het grafmonument is hij echter in maart geboren. Dochterlief, Johanna heeft als doopnaam Johanna Maria. Maar haar roepnaam was, volgens haar grafmonument, Joanna.

Johanna Maria Brouwer een broer en een zuster. De broer was Theodorus Mattheus Brouwer, geboren te Baarn op 12 mei 1902. Theodorus Mattheus overleed op 21 april 1967 te Hoogland. Hij werd begraven te Hoogland op het Roomsch Katholiek Kerkhof.
En haar zus was Jacoba Petronella Brouwer, geboren op 28 oktober 1916 te Baarn. Jacoba Petronella overleed op 18 augustus 1971 te Soest. Waar zij ook werd begraven op de  St. Annahof Roomsch Katholieke Begraafplaats.

Nog even iets over de oude boerderij waar de schuur met steen bij hoort. Hoeve Bloemberg is een oude krukhuisboerderij en daarmee een gemeentelijk monument.

De naam Bloemberg wordt als Bloemenberge reeds genoemd in een leenregister van Gaasbeek uit 1456,  die timmeringhe ende huijsinghe staende op die hoffstede geheten Ramhorst gelegen toe Bloemenberge. Het huidige voorhuis is een van de oudste boerderijen van Baarn. De gevels aan het Zuidereind zijn in de loop der tijden meerdere keren gerestaureerd. De muizentandlijst wijst op een oorsprong uit de 17e eeuw.

De schuur met de steen (aan de linkerzijde van de boerderij)  is waarschijnlijk gebruikt als wagenschuur en veestal.

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.