De eerste schuur bij de boerderij van Hilhorst
Zuidereind 25  –  Baarn

De eerste schuur met de steen

Het Zuidereind kent vele boerderijen. Waaronder een aantal die bewoond worden door familieleden met de naam Hilhorst. We beginnen bij Zuidereind 25. Een boerderij met twee schuren met in iedere schuur een steen. Schuur 1 kent een steen waarop staat:

eerste steen

gelegd door

Stefan Hilhorst

15  –  9  -2007

Deze Stefan Hilhorst is de oudere broer van de twee steen leggers van de steen in de tweede schuur.  Op 15 september was het voor hem de grote dag om officieel de eerste steen van de nieuwe schuur te mogen leggen.

De steen in de tweede schuur heeft als tekst:

 

Deze steen is gelegd

door

Rens en Marieke Hilhorst

5 en 6 jaar oud

10  –  10  –  2007

Dus binnen enkele maanden  werden er twee schuren gebouwd op het erf van de boerderij aan het Zuidereind 25. Oude schuren zijn vervangen. De eigenaren van boerderij en schuren werken samen in een maatschap. Het zijn P.R. en K.C.E.M. Hilhorst. Op de boerderij fokken en houden ze melkvee, schapen en geiten. En  telen ze ruwvoer voor eigen gebruik en/of verkoop.

De tweede schuur met de steen van Rens en Marieke

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.