De boerderij van  Bouwmeester
Zuidereind 1 – Baarn

steen zuidereind 1

In deze oude boerderij op het Zuidereind nummer 1 op de hoek van de Bisschopsweg en het Zuidereind zit in de voorgevel een oude, bijna niet meer te lezen eerste steen. Op die steen staat:

 

Eerste steen gelegd

Op 15 november 1916

door

A.C. Bouwmeester

Geb. 24-7-1910

 

Arnoldus Cornelis Bouwmeester was de zoon van de veehouder Arnoldus Cornelis Bouwmeester en Rigarda Maria Hartman. Vader Arnoldus was de bouwheer van het huis. Tijdens de grote stormvloed van 1916 die plaats vond in de nacht van 13 op 14 januari werd ook de boederij van Bouwmeester hard getroffen. Een schuur werd compleet weggevaagd en het huis doorstond de vloed maar net. De bewoners konden gelukkig allemaal gered worden en werden naar Baarn gebracht. De vloed ontstond door het samenvallen van hoog water uit de rivieren en een zeer hevige storm die het water uit de Zuiderzee naar het zuiden blies. Als gevolg braken de dijken en kwamen er vele mensen om die nacht. Koningin Wilhelmina kwam ook naar Eembrugge om het getroffen gebied te bezoeken. Ze bezocht o.a. de ruïne van de boerderij van Bouwmeester. En de overstroming van de Eem bij café Eemlust. Tenslotte was het gehele gebied achter Spakenburg, Bunschoten en Zeldert tot aan Amersfoort overspoeld.

Deze ramp was er mede de aanleiding voor dat de Zuiderzeewet tot stand kwam, met als direct gevolg de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 met de Afsluitdijk. De zee werd na de afsluiting omgedoopt tot IJsselmeer.

De steenlegger Arnoldus  woonde tot in de zestiger jaren op zijn Boerderij aan het Zuidereind nummer 1 te Baarn. Toen heeft hij het pand verkocht en is uit Baarn vertrokken. Hij is overleden op 11 februari 2001.

 

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.