De voormalige garage van Van Dijen
Zandvoortweg 11 – Baarn

In de linkermuur van het bedrijfspand dat gevestigd is aan de Zandvoortweg 11 A is rechts naast de toegangsdeur een gedenksteen te vinden. Deze steen verwijst naar de eerste steen legging van de garage Van Dijen van Frans van Dijen.

De steen werd op 21 mei 1931 geplaatst door twee van de zonen van Frans van Dijen. Op de oude foto van het plaatsen van de steen staat links Jan van Dijen 4 jaar oud en rechts Bas van dijen van 8 jaar oud. Natuurlijk werd er van deze feestelijke gebeurtenis een groepsfoto gemaakt waarop het hele gezin van Dijen staat, maar ook de aannemer, de architect en de bouwlieden.

Op de foto van links naar rechts Cees Kroon (had een sigarenwinkel in de Brinkstraat), één van de bouwvakkers, aannemer Van Beerschoten, de tweede bouwvakker, Jan van Dijen, Bas van Dijen, Mien van Dijen, opa (vader van moederskant) Ouwendijk met To van Dijen, Annie van Dijen, tante Bep van Dijen, oma (van moederskant) Ouwendijk, architect Jos Overtoom, tante Co van Dijen, moeder van Dijen – Ouwendijk en vader Frans van Dijen.

 

De garage was een reparatie inrichting voor auto’s en machinerieën. Oorspronkelijk zat de garage in de Brinkstraat. Achter de steen was een koker met brief ingemetseld. Deze is later weer te voorschijn gekomen en nu in het bezit van één van de kinderen van Frans van Dijen. De brief is hierbij afgedrukt. Het is duidelijk dat de brief geschreven is door één van de ouders van Bas. Maar Bas mocht de brief wel ondertekenen en hij schreef zijn naam dan ook voluit Bastiaan van Dijen.

Tijdens de tweede wereldoorlog werd de eigenaar van de garage verplicht soldaten die tijdens de mobilisatie opgeroepen waren in het pand onderdak te verlenen. Zij sliepen er op strozakken. Als snel werd het pand gevorderd door de bezetter.

Tegenwoordig is het geen garage meer, maar de steen is er nog steeds te vinden.

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.