Zorgboerderij, Ouderenhuisvesting, Ziekenboeg en gebouw Amerpoort
Zandheuvelweg 9 – Huydecoperlaan, Mariaoordlaan, Mariaoordlaan

Zorgboerderij van de Stichting De Huydecoper

21 december 1992 was het tijd voor een feestje. De nieuwe boerderij De Huydecoper van Nieuwenoord (tegenwoordig Amerpoort) was het middelpunt van dit feestje. De bewoners en het personeel vierden het leggen van de eerste steen. De bouw as toen al enige tijd gaande. Zelfs het bereiken van het hoogste punt was al eerder gevierd. Dus eerste steen leggen is eigenlijk mosterd na de maaltijd. Beter zou zijn dat er een gedenksteen werd geplaatst. Maar ja, op de steen zelf staat nu éénmaal:

Eerste steen gelegd door

Christa Barf en Willem Voormolen.

21 december 1992

Vandaar een feestje voor de eerste steen. De steenleggers waren Christa Barf, echtgenote van Jur Barf, één van de drijvende krachten achter De Huydecoper. En Willem Voormolen, de beheerder van de boerderij. Directeur Leo van Beek van Nieuwenoord sprak  over het feit dat over 100 jaar nog steeds gezien kan worden dat De Huydecoper in 1992 tot stand kwam. In maart 1993 werd het complex in gebruik genomen. Vanzelfsprekend weer met een feestje.

In de boerderij zullen bewoners kunnen werken en kunnen “snoezelen”. Tevens zijn er enkele appartementen waar bewoners met hun ouders kunnen logeren. Tot slot zal de boerderij dienst doen als educatief centrum om leerlingen van de basisscholen te ontvangen.

 


                                 Ziekenboeg – Mariaoordlaan

In 1996 kende Nieuwenoord aan de Zandheuvelweg twee grote bouwprojecten. De ene was een pand voor ouderenhuisvesting en de tweede was een vervanging van de oude ziekenboeg.

Laten we beginnen bij project 1. De ouderenhuisvesting. De directie van De Amerpoort , deel van Nieuwenoord, had besloten een mooie gedenksteen te laten maken om het feest rond de bouw van het ouderenhuisvesting project op te luisteren. Twee bewoners van De Amerpoort mochten de steen die symbolisch werd overhandigd metselen.

De feestelijke eerste steen heeft als tekst:

EERSTE STEEN GELEGD

DOOR

BOET NOTERMANS

TRIEN PRONK

6-11-1996

Na de plaatsing van de steen moest het project binnen 6 maanden gebruiksklaar zijn. En dat lukte.

Maar dat was niet de enige eerste steen die dag op De Amerpoort. De andere, voor de ziekenboeg,  bespreken we hierboven. De achternaam van de tweede steenlegster is niet helemaal zeker, nader bericht volgt hierover.


Ouderenhuisvesting – Mariaoordlaan

Het tweede project was een nieuw pand voor de ziekenboeg. Ook in dit geval had de directie van De Amerpoort , deel van Nieuwenoord, besloten een mooie gedenksteen te laten maken. En ook deze tweede steenlegging op de zelfde dag, maakte natuurlijk deel uit van het gezamenlijke grote feest rond de steenleggingen.  Ook nu mochten twee bewoners van De Amerpoort de steen die symbolisch werd overhandigd metselen.

De tweede steen heeft als tekst:

EERSTE STEEN GELEGD

DOOR

JOKE BAARS

NEL TJOELKER

6-11-1996

En net als na  de plaatsing van de eerste steen moest het project binnen 6 maanden gebruiksklaar zijn. En ook dat lukte. En zo was er op één dag dubbel feest voor twee eerste stenen.


                                          Gebouw Amerpoort

Verhuizen van uit je vertrouwde omgeving is voor veel mensen een onplezierige gedachte. En dat geldt zeker voor de bewoners van Amerpoort  aan de Zandheuvelweg te Baarn.

In tegenstelling tot hun huisgenoten zagen enkele bewoners die verhuizing wel zitten.  Rahhoo en Jordy keken er naar uit. Verhuizen naar de nieuwbouw aan de Mariaoordlaan op het terrein van Amerpoort was een feestje. Rahhoo was zelfs in oktober al naar Ikea geweest  om spullen te kopen. “Ik hou erg van winkelen” legt ze uit. Jordy niet, want die heeft al genoeg spullen: “Ik heb een mooie bank. Die gaat mee. En mijn televisie. En ik heb lampjes met een afstandsbediening” zegt hij trots.

Inmiddels is de verhuizing achter de rug en heeft de officiële opening plaats gevonden. De  jongeren hebben hun draai gevonden in hun nieuwe appartementen. Donderdag 7 april 2016 vond de officiële opening plaats. De genodigden kregen een rondleiding van bewoners, er was een quiz die helemaal in het teken van de nieuwbouw stond. En natuurlijk was er muziek en lekkere hapjes en drankjes.

Maar het begon allemaal enige tijd eerder. Al in 2015 werd de eerste steen voor de nieuwbouw gelegd . Natuurlijk niet de echte eerste steen, maar een gedenksteen ter herinnering aan de eerste steen voor dit prachtige appartementengebouw. Een gebouw helemaal aangepast aan de eisen van de tegenwoordige tijd. De steen is simpel . Geen namen van steenleggers, geen datum. Slechts de eenvoudige tekst Amerpoort 2015. En daar zullen we het mee moeten doen.

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.