De villa van Jan Dorrestijn
Wildenburglaan 1 – Baarn

Jan van Jan van Teus van ouwe Cobus. De titel van het boek dat Jan Dorrestijn over zijn leven heeft geschreven. Zoals de titel doet vermoeden was Jan Dorrestijn zoon van Jan Dorrestijn sr. Het gezin van Jan senior telde nogal wat kinderen. Maar allemaal kinderen met een ondernemersgeest. Zo ook Jan jr. Jan ging al op zijn 15e aan de slag om te werken voor zijn vader die melktransporten verzorgde. Werken op je 15e was officieel niet toegestaan en vader Jan had de jonge Jan dan ook op zijn hart gedrukt te zeggen dat hij 16 was bij een eventuele controle.

De ondernemersgeest van vader zette zich overduidelijk voort. Het transportbedrijf groeide en groeide. De  familie met het bedrijf waren gevestigd in de Sparrenlaan en op de Verbindingsweg. Niet de meest ideale vestigingsplaats voor grote vrachtwagen met oplegger. Besloten werd in 1982 met het bedrijf uit te wijken naar de Hermesweg op het industriegebied. Een grote hal werd neergezet.

Deze hal leende zich na verloop van tijd bijzonder goed voor de oproep in de krant voor de vesting van een Tv-studio. Jan zag kansen en bouwde  de hal om tot Tv-studio. De eerste die gebruik maakte van de hal was de AVRO. Al snel gevolgd door een reeks aan omroepen. Jan had regelmatig contact met Joop van den Ende en John de Mol. Er werden grote shows met bekende artiesten opgenomen.

Het ging Jan voor de wind en hij was in staat om een mooi huis te laten bouwen aan de Wildenburglaan (een zijweg van de Zandheuvelweg). Het huis kijkt uit over de eigen landerijen van Jan Dorrestijn.

Op 14 mei 1993 mocht zoon Michel die geboren was  op 7-7-1968 de door hem ontworpen eerste steen leggen voor dit nieuwe huis. Jaren later begon een andere zoon van Jan een pannenkoekenboerderij op het terrein. Pannenkoekenboerderij De Wildenburg is ondertussen wijd en zijd bekend en erg succesvol. De ondernemersgeest heeft zich weer een generatie voortgezet.

Het transportbedrijf toen het nog op de Verbindingsweg was gevestigd. Jan vertelt in een interview met RTV Baarn over zijn leven en zijn boek.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.