Bouwheer Willem de Kruijff, tuinman
De Wetstraat 11 – Baarn

Een oude  wit weg geschilderde steen “siert” de semi boerderij in de Wetstraat 11 (vroeger was dit nummer 15).

Op de steen staat:

DE EERSTE

STEEN GELEGD

DOOR

EVERTJE DE KRUIJFF

26 NOVEMBER 1904

Die Evertje was de zoon van Willem de Kruijff die rond 1869 werd geboren en zijn vrouw Gerritje Endendijk die in 1870 werd geboren. Naast zoon Evertje kregen zij nog een zoon, Pieter Anthonius, die slechts 7 jaar oud is geworden. Vader Willem was van beroep tuinman. Het huwelijk tussen Willem en Gerritje werd op  2 december 1898 in Baarn gesloten.

Wanner Evertje werd geboren is nog niet gevonden, maar hij moet bij de steenlegging nog erg jong zijn geweest. Zijn ouders trouwden in 1898 en de steen werd in 1904 gelegd.

De boerderij had in 1904 en zelfs nog in 1917 huisnummer 15. Later is dit nummer gewijzigd in huisnummer 11.

In 1925 was het gezin De Kruijff weer vertrokken uit de Wetstraat. Toen woonde hier de privé chauffeur van de heer A. Pierson. En in 1939 woonde in het huis  G. v. d. Hoef die eerst als beroep suikerbewerker had en later sigarenmaker.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.