Het huis van Arie de Boer en Aartje Bruinink
Westerstraat 24 – Baarn

In de tijd dat de woning aan Westerstraat 24 gebouwd werd heette de straat nog Oosterdwarsstraat. Op de gevelsteen staat vermeld:

DE EERSTE STEEN GELEGD

DOOR

HENDRIK DE BOER

OUD 5 JAAR

OP

19   26/10   11

 

 De steen is dus op 26 oktober 1911 gelegd. Nu zou het uiteraard leuk zijn als we kunnen achterhalen wie deze Hendrik de Boer was. Helaas is die naam wel veel voorkomend, maar ik doe een poging. In oktober 1911 was deze Hendrik 5 jaar oud. Hij moet dus rond 1906 geboren zijn. Er is een Hendrik de Boer, zoon van Arie de Boer en Aartje Bruinink. Hij trouwde op 19 februari 1932 in Baarn met Johanna Elzinga, dochter van Abraham Elzinga en Geertje Hoekstra. Een exacte geboortedatum van deze Hendrik heb ik nog niet kunnen vinden, maar bij zijn huwelijk was hij 25 jaar oud. Hij zou dus geboren zijn rond 1906. Eind 1922, toen de gevelsteen gelegd is, was hij dus 5 jaar oud. Het zou hem kunnen zijn!!

Vader Arie de Boer was timmerman, dus werkzaam in de bouw. Overgrootvader Hendrik was metselaar, dus ook in de bouw. Hendrik senior leefde in 1911 echter al lang niet meer. Mogelijk was vader Arie als timmerman betrokken bij de bouw van het rijtje woningen aan de Westerstraat en is zoontje Hendrik als eerste-steenlegger gevraagd.

Hendrik de Boer is overleden op oudjaarsdag 1978. Hij is op 5 januari daaropvolgend begraven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan  de Wijkamplaan in Baarn.
Het is niet 100% zeker dat deze Hendrik de Boer de legger van de eerste steen is, maar de kans is erg groot dat hij de steenlegger is. Als u me meer kunt vertellen, dan hou ik me uiteraard aanbevolen.

 

Rouwadvertentie van Hendrik de Boer, geboren 1905/6. 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.