Het  bouwplan van Wim Koelewijn
Vondellaan 12 – Baarn

Een privé bouwplan van projectontwikkelaar ing. W. (Wim) S. Koelewijn  werd gebouwd op het braakliggende terrein achter de toenmalige Waldheimmavo aan de Vondellaan. Tegenwoordig is de mavo vervangen door de nieuwbouw van de Nieuw Baarn School. Wim Koelewijn woonde tijdens het plannen maken voor de serie van 6 witte villa’s aan de Vondellaan zelf nog op het Jaagpad in een huurwoning van woningbouw vereniging Ons Belang.  Het was voor de kopers van de huizen een risicovolle investering, want op het moment dat Wim plannen maakte en participanten zocht was het nog niet zeker dat de grond bebouwd mocht worden. De deelnemers stapten voor een aanzienlijk bedrag in het plan de grond vast te kopen in afwachting van de bestemmingswijziging van de gemeente. Gelukkig voor alle deelnemers ging de bestemmingsplanwijziging door en kon er gebouwd worden.

In  de tussentijd werkte de ingenieur voor de woningcorporatie Eemland wonen, waar hij al meer dan 30 jaar in dienst was. De eerste 20 jaar was hij o.a. verantwoordelijk voor grootonderhoud en renovaties. Laatste 4 jaar ook daar als projectontwikkelaar voor de woningbouwvereniging.

Op 9 december 1988 was het zo ver. Dayenne dochter van het echtpaar Koelewijn mocht de eerste steen leggen onder het toeziend oog van vader, moeder en broer. De steen zit in het huis dat het gezin zelf betrok. Na vele jaren plezierig in het huis gewoond te hebben is het gezin vertrokken naar Lunteren. Steenlegster Dayenne is in Lunteren een verwoed paardrijdster geworden, zij rijdt daar bij de Lunarijders.

 

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.