Een goed verstopte steen
Veldstraat 10 – Baarn

Direct links naast de voordeur, verscholen onder de brievenbus en wat begroeiing zit een tekststeen ter herinnering aan de eerste steen van de twee onder één kap woning aan de Veldstraat nummer 10. De steen leert ons dat hij is geplaatst op 22 juli 1949 door Adje Klijs, toen 9 jaar oud. Adje Klijs is de zoon van de heer A.P.J. Klijs, ongetwijfeld een bekende voor veel oudere Baarnaars.

De heer Klijs werd geboren in 1911 in Breda. Hij kwam in 1945 in dienst bij Drukkerij Bakker, de uitgever van het toen nog kleine krantje met de grootse naam “De Baarnsche Courant”. De heer Klijs was na de oorlog de eerste die op pad ging om het plaatselijke nieuws te verslaan. Maar… en passant ook wat advertenties te verkopen bij de plaatselijke middenstand. Zo werd hij de contact persoon tussen middenstand en de Baarnsche Courant. In het begin van zijn jaren bij de krant telde die door papierschaarste zo vlak na de oorlog nog niet al te veel pagina’s Later toen er meer papier werd toegewezen groeide het aantal pagina’s. En werd het accent op de werkzaamheden van de heer Klijs verschoven naar meer redactionele taken. En werd het verkopen van advertenties door hem steeds minder.  Vanaf 1946 heeft redacteur Klijs 20 jaar lang als raadverslaggever de vergaderingen van de gemeenteraad bijgewoond en hiervan verslag gedaan.

Een van de regelmatig terugkerende artikelen was op dinsdag “Het probleem van de week”.  Een rubriek waarin de vooral op dat moment in de belangstelling staande onderwerpen onder de loep genomen werd. Naast zijn werk voor de krant was de heer Klijs tevens actief achter de schermen bij de Baarnse Revue. Maar ook bij Crescendo. Zo was hij betrokken bij de aanschaf van nieuwe uniformen voor fanfare Concordia, een trampoline voor BG&SV, wandelkostuums voor wandelsport vereniging Dudok de Wit, etc.  Klijs werd dan ook bij veel verenigingen benoemd tot erelid.

Op de foto’s is te zien dat Adje Klijs onder het toeziend oog van ouders, zusje en een vriendje de steen op zijn plaats metselt.

Adje had een broertje die later in de villa op zolder graag zich uitleefde op een drumstel. Niet altijd tot vreugde van zijn ouders en de buren. Bij die oefensessies was een tweede jongen aanwezig. En oh wonder, de ouders van dit vriendje kochten later de villa van Klijs. Waarbij hij toen hij weer in het huis kwam de legendarische woorden sprak: “Het is of ik nooit ben weggeweest”.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.