De Turfstraat was ooit een bezig straatje
Turfstraat 28 – Baarn

Op 17 augustus 1956 werd in de Turfstraat 28 door Co de Leeuw de eerste steen gelegd voor het bedrijfspand van de Constructiewerkplaats en stalenramen fabriek A.J. de Leeuw c.v.

Naast stalen ramen zoals de naam van het bedrijf al zegt maakte men in die tijd ook siersmeedwerk, had men een draai- en lasinrichting, deed men aan machine reparaties en metaal spuiten. Een actief en al om gerespecteerd bedrijf. Op de oude foto’s ziet u de eerste steen, die na afbraak van het pand is gered en verplaatst, maar daarover meer op deze pagina. 

De steen zat oorspronkelijk links van de deur zie foto. Oprichter A. J. de Leeuw, hier in een voor hem karakteristieke houding, zou 36 jaar het bedrijf leiden. Voor deze prestatie zou de heer De Leeuw uit handen van burgemeester Miedema een Koninklijke onderscheiding ontvangen op de dag voor zijn afscheid. Het bedrijf floreerde en de naam werd aangepast aan de tijd. Het bedrijf kreeg als naam Constructiewerkplaats De Leeuw en Zonen.

Op 1 april 1949 begon A.J. de Leeuw zijn  eigen bedrijf in de Turfstraat. Hij nam de daar bestaande smederij, inclusief personeel over en bouwde het bedrijf uit tot een grote onderneming. In 1985 verliet hij het bedrijf, maar niet nadat zijn zoon en opvolger, hem vriendelijk doch dringend had verzocht aan te blijven als adviseur (manusje van alles). Het geen de Leeuw direct toezegde. Het bedrijf in de Turfstraat is daar gevestigd gebleven tot 1996. In dat jaar verhuisde het constructiebedrijf naar de Noordschil om in een ultramodern pand het bedrijf succesvol voort te zetten.

Over de vestiging in de Turfstraat is een leuke anekdote bekend en die wil u niet onthouden. Op een gegeven moment was men er in geslaagd een belangrijke order voor de fabricage van een brug in de wacht te slepen. Die brug maken was geen probleem voor de medewerkers van het bedrijf. Maar deze brug moest geplaatst worden in Paramaribo – Suriname. Op zich natuurlijk ook geen probleem. Maar wat wel een “klein” probleempje was, kwam pas bij het transport naar voren. De Turfstraat was nu niet direct berekent op dermate groot en zwaar transport. De voor die tijd enorme vrachtwagen had de grootste moeite de straat in en uit te komen. En dat trok in die tijd nogal wat bekijks. Zie de bijgaande foto.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.