Huize Landsigt
Torenlaan 127 – Baarn

Bijna buiten de gemeentegrens van Baarn op de Torenlaan 127 staat een huis met er achter een landbouwmechanisatiebedrijf.  Voor het huis staan twee pilaren. Op één van die pilaren is een prachtige oude steen in gemetseld. Op die steen staat Landsigt Anno 1761. En dat is al enige tijd geleden. De steen hoort niet in de huidige bebouwing want die is van veel latere datum.

Nu is bekend dat op deze plaats ooit in het grijze verre verleden een café heeft gestaan. Of dit klopt is niet helemaal zeker. Het café had de naam ’t Lam. Over dit café is helaas verder niets bekend. Dus of die steen uit dat oude café komt is niet zeker.

Wat we wel weten is dat in de polder tussen Baarn Hoogland en Amersfoort langs de Zeldertseweg wat hogere zandbulten liggen (terpen) en daar tref je dan nog wel eens een oude boerderij aan. Ook in het verre verleden hield de mens graag droge voeten. De polder telt nogal wat oude boerderijen, zoals Kouwenhoven dat vroeger behoorde tot het landgoed Coelhorst, Keulen en Aken die op een terp aan de Zeldertseweg zijn gebouwd, Laurenburg die hetzelfde overkwam aan de Coelhorsterweg en Landsigt met z’n fraaie leibomen. In deze boerderij Landsigt is een “bed and breakfast” gevestigd met de fraaie naam “De Zwijnenstal”. Hopelijk voor de gasten is dat niet echt het geval. Trouwens die boerderij stamt uit 1560. Dus het lijkt onlogisch dat de steen van de Torenlaan 127 bij die boerderij hoort.

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.