Het familiehuis van Gradus de Wilde
Sumatrastraat 3 – Baarn

De eerste steen in dit huis in de Sumatrastraat 3 is moeilijk te lezen. Er staat:

DE EERSTE STEEN

IS GELEGD DOOR

HENDRIKA DE WI LDE

14 FEBRUARI

1896

Met naam het jaar van de steenlegging is moeilijk te ontcijferen. In eerste instantie denk je dat er staat 1 X 96. De X is echter aan boven en onderzijde dicht gemaakt met een liggend streepje. En daardoor is het een beetje gestileerde 8.

Ook hier rijst de vraag wie was die steenlegster Hendrika de Wilde? Wie was haar vader, de vermoedelijke bouwheer  van de woning aan de Sumatrastraat 3? V

Ook hier rijst de vraag wie was die steenlegster Hendrika de Wilde? Wie was haar vader, de vermoedelijke bouwheer  van de woning aan de Sumatrastraat 3?

Haar ouders waren Gradus de Wilde (geboren Apeldoorn 8-10-1824 – overleden in Baarn  1-3-1916) en Neeltje Kinderdijk (geboren in Soest in 1835 – overleden op 3-3-1911 in Baarn). Het echtpaar trouwde op 26 januari 1866 in Maartensdijk. Het echtpaar kreeg diverse kinderen waarvan er vele erg jong overleden zijn. Helaas weet ik niet wat Gradus voor beroep uitoefende. Wel dat hij in het adresboekje van Baarn van 1889 staat met als woonadres De Oosterhei.  Heeft u meer info over dochter en steenlegster Hendrikje, dan hoor ik dat graag.

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.