Het huis van glazenwasser Siebrand
Sumatrastraat 24 – Baarn

Sumatrastraat 24, een hoekhuis met een steen. Op de steen staat:

EERSTE STEEN

GELEGD DOOR

J.H.A. SIEBRAND

19 – 7 – 1932

H. A. Siebrand was Johanna, de dochter van A. Siebrand. Vader A. (Andries) Siebrand was van beroep glazenwasser. Schijnbaar een beroep in die dagen waar veel geld mee te verdienen was want hij liet dit mooie hoekhuis bouwen. De glazenwasser woonde vanaf de bouw van het huis tot 1968 in dit huis. Naar verluidt is zijn dochter naast hem komen wonen. Dochter Johanna was gehuwd met een zekere L. J.  (Leo) Koedam. Leo werd geboren in 1922 en overleed in 1999. Van beroep was Leo chauffeur op paleis Soestdijk. Zijn voornaamste taak was het besturen van de officiële auto van Prins Bernhard. Door zijn werk op Soestdijk, dat hij schijnbaar tot volle tevredenheid van de bewoners van Soestdijk verrichtte is hij vaak met eremetaal onderscheiden. Hierbij een lijstje van de medailles die hij mocht dragen. En een foto van de man van de steenlegster in uniform naast zijn Koninklijke auto.

Op de foto links boven in uniform met chauffeurspet Leo Koedam. Er onder zijn lijst met medailles en rechts een officieel document behorende bij de huisorde van Oranje.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.