Het huis van spoorwegman Van Beek
Steijnlaan 1 – Baarn

De bouwheer van het pand aan de Steijnlaan 1 te Baarn is een echte spoorwegman. Zijn naam was G. B. van Beek. Gerrit van Beek was gehuwd met A. K. Eyser. Hij liet zijn dochter Jacoba van Beek de eerste steen leggen Die dochter, Jacoba, is lang in het huis blijven wonen. Vermoedelijk zelfs tot na 1968. 

In de adresgids van 1917 staat G. B. van Beek genoteerd als ambtenaar H.IJ.S.M. Enige jaren later is de H.IJ.S.M. opgegaan in de Nederlandse Spoorwegen en staat hij in 1925 vermeld als controleur . Vanaf 1948 staat het huis op naam van zijn  dochter Jacoba. Vader is dan al enige tijd overleden.  En het huis stond van het overlijden van vader tot 1948 op naam van de weduwe van Gerrit van Beek.

De eerste steen heeft de tand des tijds goed doorstaan en is nog duidelijk leesbaar. Hij is gelegd op 5 september 1908. Op die steen is te lezen:

DE EERSTE STEEN GELEGD

DOOR

JACOBA F.  VAN BEEK

19   5/9   08.

 

Het lezen van de dag, maand en jaar is wat ongebruikelijk. Tussen de getallen van het jaar,  (19 en 08 van 190)8 is de notatie van 5 september geplaatst. Het is even een weet.

Wat Jacoba voor de kost gedaan heeft is nog niet helemaal duidelijk. Ook is er geen foto van het meisje te vinden. Maar wie weet wat de toekomst nog brengt.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.