In de Baarnsche Courant van 18 januari 1986 wordt gesproken over een alternatieve eerste steenlegging. Want wat was het geval. Op zaterdag 18 januari 1986, het was een troosteloze regendag, kwamen een groot aantal belangstellenden naar de Pauluskerk op de Brink. Zij konden hier tegen betaling van 2,50 gulden per steen, je had toen nog guldens, bouwstenen kopen voor de bouw van de Herberg van Paulus. Dit was nodig want er zat een gat in de begroting om het kerkelijke centrum neer te kunnen zetten. Er werden die dag ruim 1000 stenen verkocht. Er zouden nog meer acties volgen om het gat te dichten. Harmonie Crescendo luisterde met muziek de actie rond de stenen verkoop op. Om half drie sprak de toenmalige predikant van de Pauluskerkgemeente Ds. J. C. van Dongen de aanwezigen toe. De rode draad in zijn toespraak was “de steen”. Tijdens die toespraak wisselde de predikant de stropdas die hij om had, een stropdas van de Verenigde Nederlandse Steenfabrieken, voor een stropdas van de Herberg van Paulus.
Aansluitend hield burgemeester Mr. J.P. Miedema op eigen verzoek een korte toespraak waarin hij inging op de relatie staat en kerk, die in dit geval had geleid tot een goede samenwerking met als resultaat de bouw van het kerkelijke centrum.
Vervolgens toog het gehele gezelschap onder de muzikale klanken van Crescendo naar de bouwplaats. In het gezelschap twee andere predikanten van de Hervormde gemeente de heren H. Ommering en J. Vermaat (emeritus predikant). Beiden met een oude steen van de Pauluskerk in hun hand. Deze stenen waren op de zolder van de Pauluskerk gevonden. Onder klokgelui werden de bouwstenen neer gelegd. Crescendo speelde nog een toepasselijk stuk muziek, waarna de aanwezigen terug wandelden naar de kerk om onder het genot van een kop koffie nog even na te praten.
De architect die er op voortreffelijke wijze in slaagde een modern gebouw te verbinden met de eeuwen oude Pauluskerk was de heer Arnold A. Bos van architectenbureau A.A. Bos.
Pas later is een herdenkingssteen aangebracht in de zijmuur van dit fraaie kerkelijke centrum.
Eén van de aangedragen stenen waarop nog net de datum 7 september leesbaar is. De officiële ingebruikname van de Herberg van Paulus, met voorop met de paaskaars Ds. J.C. van Dongen, Michel Kramer, Mevr. H. W. Willemsen – Dolman en Ds. H. Ommering. Op de derde foto de Herberg van Paulus met in de muur de gedenksteen.