Een hotel voor de “happy few”, Hotel Zeiler
Stationsplein 62, Baarn

De geschiedenis van Hotel Zeiler begint eigenlijk bij de geboorte van Christiaan Fredrich Zeiler op 8 oktober 1842. Christiaan werd in Amsterdam geboren.  Christiaan werd opgeleid tot kok. Hij opende in de Wolvenstraat in Amsterdam een restaurant en bood daar naast maaltijden ook combinaties aan voor bruiloften en partijen. Veel van zijn klanten waren welgestelde beursmedewerkers, die na de aanleg van de spoorlijn naar Amersfoort verhuisden naar het gebied langs de spoorlijn. Christiaan Zeiler reisde zijn klanten achterna en vestigde zich in 1880 in Baarn. In 1884 werd in Baarn zoon Hendrik Willem geboren, één van zijn  8 kinderen. Zeiler  begon een restauratie in villa Dalhof aan de Dalweg. Deze villa stond vermoedelijk naast de verfwinkel van Schmidt Dalweg 16. Villa Dalhof  is rond 1925 afgebroken.

Christaan Zeiler zocht een groter pand omdat de zaken goed gingen en hij dringend wilde uitbreiden. Zijn oog viel op Villa Amalia aan het stationsplein.  Hij verzocht Burgemeester en wethouders om zijn vergunning over te zetten op Villa Amalia. Hetgeen  toegestaan werd en in 1884 kocht hij de villa van de weduwe Teixeira de Mattos. In 1885 gaf Zeiler de opdracht tot het bouwen van een groter hotel. Hij liet een tweede pand bouwen, qua vorm ongeveer gelijk aan de oude villa en twee maal zo breed en liet dit nieuwe deel voor de oude villa plaatsen.

Op de portretfoto’s zien we Christiaan Fredrich Zeiler en zijn vrouw Berendina Sara van Fulpen. Op de interieurfoto is de keuken te zien van hotel Zeiler.

De opening van het nieuwe hotel was in 1886. De eerste steen voor die nieuwbouw werd gelegd door H.W. Zeiler, oud 2,5 jaar. Zoon Hendrik Willem. En wel op de datum 28 augustus 1886, zoals op de steen te lezen is. De steen zult u niet meer aantreffen in het pand aan het stationsplein. Deze is ooit verwijderd en meegenomen door één van de nazaten van  Christiaan Zeiler. De steen bevindt zich nu vermoedelijk in Zaanstad. Maar ook zonder eerste steen is het pand tegenover het station nog steeds een opvallend beeld op het stationsplein.

Wat opvalt aan de foto van de steen is de opmerkelijke fout in de tekst. De familienaam wordt niet geschreven Zeiler, met een r op het eind. Maar Zeilen, met een n. Een duidelijk voorbeeld van foutje, bedankt.

Later hebben in het pand diverse bedrijven onderdak gevonden. Onder andere de NCRV. 

Steen is dan wel niet meer in Baarn. Maar….. gelukkig……. hebben we de foto nog.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.