Het huis van slager Matthijssen
Sparrenlaan 7 – Baarn

Vier jaar was Gert(je) toen hij van zijn vader en moeder de eerste steen voor hun woonhuis aan de Sparrenlaan mocht leggen. Gert is Gerrit Leendert Matthijssen, het jongste kind van het echtpaar Albert Adrianus Matthijssen en Helena Willemsen.

Het echtpaar had drie kinderen.  De oudste was Jan Jacobus, de tweede was Jacob Albert Adrianus en als derde Gerrit Leendert, Gertje de steenlegger.

Eerst iets over Gert zoals Gerrit genoemd werd. Hij werd geboren op 29 augustus 1926 in Baarn en overleed op 18 januari 2008 eveneens in Baarn. Van beroep was Gert graficus een buitenbeentje in een slagersfamilie dus. 

Vader Albert Adrianus werd op 6 november 1879 in Herwen en Aerdt geboren. Nu vraagt u zich af waar dat ligt. Tegenwoordig is dit de gemeente Zevenaar aan de Duitse grens. Vader Albert was van beroep slager en hij oefende zijn beroep in de Sparrenlaan uit waar hij ook het huis liet bouwen waar Gertje de steen voor mocht leggen. Het huwelijk van Helena met Jacob was haar tweede huwelijk. Zij trouwden vermoedelijk in 1919 of 1920. Vader Albert overleed op hoge leeftijd op 10 december 1971. Hij vond zijn laatste rustplaats op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn.

Na verloop van tijd opende Vader Albert naast de slagerij in de Sparrenlaan een tweede zaak in de Laanstraat. De zaak in de Sparrenlaan is ondertussen verdwenen. Die in de Laanstraat bestaat nog steeds en wordt nog steeds gerund door slager Matthijssen. Weliswaar de zoveelste generatie, maar toch. Slagerij Matthijssen was en is nog steeds een welbekende slagerij in Baarn. 

De foto links is het voltallige personeel van slagerij Matthijssen rond 1930. De man in het midden is  vader Matthijssen de bouwheer. Rechts een huwelijksfoto van het echtpaar Matthijssen-Willemsen uit 1919 of 1920.

Achtereenvolgens v.l.n.r. de rouwadvertentie en het graf van vader Albert Matthijssen. En de rouwadvertentie van steenlegger Gert (Gerrit) Matthijssen. 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.