Woningbouwvereniging Patrimonium
Rozenstraat 1 – Baarn

Foto links boven is de steen, foto rechts boven de plek in de muur waar de steen zit. Foto links onder is gemaakt net na de bouw, ca. 1920/1. Foto rechts onder is gemaakt in de dertiger jaren van de vorige eeuw.

Het arbeidersbuurtje  bij de Rozenstraat is in de jaren twintig gebouwd in opdracht van woningbouwvereniging “Patrimonium”. Volgens de op de hoek in een huis gemetselde steen was de eerste steen legging op 10 oktober 1920 door de toenmalige voorzitter de heer D. Rupers.

De woningbouw vereniging is later opgegaan in woningbouw vereniging Baarn, die de renovatie van de woningen ter hand heeft genomen. Woningbouw vereniging Eemland is de koepel waaronder de diverse woningbouwverenigingen een plekje vonden.

Gelukkig zijn er nog enkele oude foto’s bewaard gebleven van het wijkje Rozenstraat. De woningen zijn gebouwd in de vorm van een ruit.

Bijvoorbeeld deze foto van een groep schilders voor de poort die leidt naar het binnenterrein van de woningen aan de Rozenstraat en Tulpstraat. De woning links heeft nummer 10 en rechts nummer 8. De foto is vermoedelijk gemaakt in de jaren twintig van de vorige eeuw. Dat  de mannen schilders zijn blijkt uit het feit dat de man rechts heeft een plamuurmes in zijn hand en de man staand, zonder pet, in het midden heeft kwasten in zijn hand.

Waarschijnlijk zijn deze schilders ingezet bij de nieuwbouw van deze woningen. De schilders staan op een stuk onverharde grond. De deur rechts kan duidelijk wel een kwastje gebruiken.

Niet alle namen van de groep zijn bekend. De man links op de foto is de baas van de ploeg. Zeer waarschijnlijk is dat Gerrit de Ruig, die zijn schildersbedrijf op Faas Eliaslaan 41 had. Zijn vader Teunis was ook al schilder. De man naast hem is Hendrik van Schaffelaar, zoon van Willem Jacobus van Schaffelaar en Cornelia Hornsveld.

De schilder met het bordje boven zijn hoofd is Theunis Hornsveld. Het bordje ‘baas’ zal een grapje geweest zijn. Theunis was zeker niet de baas. Hij was gewoon één van de schilders.

Mocht u meer namen op de foto weten, laat het dan s.v.p. even weten.

Bovenste foto  toont ons de groep schilders, in het midden een luchtfoto waarop de ruitvorm goed te zien is. Onderste foto: De plek waar de groepsfoto is gemaakt. 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.