“De boertjes van buuten”, wie kent ze niet?
Prinses Irene laan 5 – Baarn

 

Een vreemd begin voor een verhaal over een tekststeen. We gaan naar de Prinses Irenelaan 5, de bungalow van Ger de Roos. Rechts naast de voordeur zit de eerste steen gelegd door Rinke de Roos. Rinke de Roos is de zoon van Ger de Roos. Jarenlang heeft de familie de Roos de bungalow in de lommerrijke Prinses Irenelaan bewoont. Maar nu al weer vele jaren kent de bungalow andere bewoners. Sporen van de familie de Roos zijn er nog steeds te vinden.

Ger de Roos  was artiest, muzikant en later had hij een platenzaak in Hilversum. Hij is vooral bekend geworden door zijn deelname in diverse orkesten en bands. Het begon allemaal in 1946 toen de KRO behoefte had aan een vrolijk amusementsorkest.  Ger de Roos had als 20-jarige al een jazz/dansband met de mooie naam The Rascalls. In die tijd was hij ook vaste pianist bij de ochtendgymnastiek op de radio. Op 19 november 1946 was de eerste uitzending van het orkest van Ger de Roos op de KRO radio.

De band zocht een pakkende naam. Er werd een wedstrijd uitgeschreven met als resultaat ruim 6000 namen. Uiteindelijk  werd het “Het orkest zonder naam”. Zij hadden diverse grote hits. Bijvoorbeeld “de speeltuin” gezongen door Heleentje van Capelle in 1952. Ger deed in zijn succestijd een poging om de Jacob van Campenlaan in Hilversum om te dopen in Melodielaan. Want zei hij: “er wonen hier 48 musici”! In 1954 kwam er een einde aan Het orkest zonder naam.  Ger ging door met een nieuw orkest, de Bietenbouwers. Met dit orkest maakte hij vele grammofoonplaten bij Philips Phonogram. Later, na het vertrek van Ger de Roos bij de band,  veranderde Kees Schilperoord de naam van de band in de “Boertjes van buuten”. Ger de Roos overleed in 1994.

Zoon Rinke mocht op 8 jarige leeftijd de eerste steen van de villa leggen, zoals op de steen staat. Zoon Rinke is naast zijn dagelijkse werkzaamheden webmaster van een informatieve website over vader Ger de Roos.

Aan de zijkant van de bungalow is een tweede kenmerkende steen ingemetseld. Een suikerbiet. Verwijzend naar de Bietenbouwers. Deze steen is gemaakt en geplaatst door de heer Jan de Bruin van de steenhouwerij De Bruin uit de Kerkstraat, die alhier in Baarn gevestigd was.

Als herinnering aan zijn gloriejaren met de band de Bietenbouwers heeft Ger in de zijgevel van zijn villa een gedenksteen met de afbeelding van een biet laten inmetselen. 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.