Villa San Remo, aan sloop ten prooi gevallen
Prins Hendriklaan 15 – Baarn

Villa San Remo werd al ruim voor 1900 gebouwd. De bouwheer was Arnold Jacob Bicker Caarten. Er werd een eerste steen geplaatst. Van deze steen is helaas geen afbeelding bekend, slechts de vermelding van de steen rest ons.

Vanaf 1901 staat Arnold Jacob Bicker Caarten vermeldt in het telefoonboek onder Baarn telefoon nr 45.  Hij woonde in die tijd op de Prins Hendriklaan 15 in de door hem gebouwde villa San Remo.  In 1919 is hij verhuist naar  staat de villa Nimmerdor  aan de Spoorweglaan, nu heet dat Gerrit van der Veenlaan.

In 1920 is villa San Remo bekend onder de naam Pension San Remo. Dit was een pension van de heer E. Th. Hageman. Hageman was 6 jaar eerder in Huize Veldheim op de Kerkstraat hoek Zandvoortweg zijn pension begonnen. De heer Hageman adverteerde in diverse media met: Pension E. Th. Hageman, villa “San Remo” beschikt over vaste waschtafels, nabij de bosschen en stations, het geheele jaar geopend. Ondertekend met E. Th. Hageman, makelaar.

Na het overlijden van vader Hageman zetten de zoon en drie dochters het pension voort. Tot de 2e wereldoorlog was het een gedeeltelijk seizoensbedrijf voor vakantiegasten. Na de oorlog ging men over op vaste gasten, die er veelal tot hun dood bleven wonen. Op 1 november 1976 stopte de familie Hageman met het bedrijf.

In 1986 werd de villa afgebroken en is de eerste steen verloren gegaan. Op de vrijgekomen ruimte werd vanaf augustus 1986 een appartementengebouw neergezet. Bouwer MUB BV uit Zeist.
Dit appartementengebouw kreeg de naam Residence. In 1986 stond in de krant de advertentie over het te realiseren appartementengebouw De Residentie, 14 luxe appartementen, oplevering eind 1987. Koopsommen vanaf f 310.000,00 v.o.n. Een van de eerste bewoners van dit appartementengebouw was de bekende predikant Ds. V. d. Blink.

 

ARNOLD JACOB BICKER CAARTEN

De  geboortewieg van Arnold Bicker Caarten stond in Rotterdam. Hij was de zoon van Johannes Martinus Annes Bicker Caarten en Alida Maria Duuring
Arnold werd geboren op donderdag 17 februari 1859 en hij overleed op dinsdag 14 februari 1928. Hij stierf in Baarn. Arnold Jacob Bicker Caarten was bij zijn overlijden weduwnaar van Alida Maria Elink Schuurman.

Hij werd begraven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan. Van beroep was Arnold Jacob Bicker Caarten makelaar, maar hij was tevens raadslid en wethouder van Baarn. Ook heeft hij enige tijd als Loco-burgemeester gefungeerd. Naast zijn politieke loopbaan in Baarn was hij tevens Statenlid van Utrecht. 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.