Geen eerste steen, wel een plankje
Prins Bernhardlaan 3 – Baarn

De bewoners van Prins Bernhardlaan 3 bewaren een plankje met gegevens van de bouw. Dus nu eens geen eerste steen met informatie over de bouw maar een stukje handwerk van de timmerlieden die hier aan de bouw van de villa werkten.

Op het plankje staat: Deze villa geboudt in den jaren onzes heeren 1887-1888 door den Heer van  Doornik, aannemer te Baarn. Timmerlieden J. de Vries van Zaandam, J.H. Vlak van Rijswijk, J. Wiesman van Utrecht, F. Koffrie van Baarn, J.H. Roest van Utrecht, alle gezonde jongens die graag snaps lusten.

De bouwheer van deze villa met de naam “Villa Florence Grove” was jonkheer J. Hartsen. De jonkheer was één van de oprichters en de eerste directeur van de Baarnse Gasfabriek.

Grote foto is een luchtfoto van het gasfabriekcomplex waarover jonkheer Hartsen directeur was. Eronder staat een afbeelding van zijn familiewapen.

In 1907 werd de villa vooral qua interieur ingrijpend verbouwd. De architect van de verbouwing was de heer A. Poel uit Hilversum. De bewoner en dus opdrachtgever voor de verbouwing was de heer A.A. H. Boissevain. Athanase Adolphe Henri Boissevain werd geboren in 1843 en overleed in 1921, hij werd op de begraafplaats in Lage Vuursche begraven. De heer Boissevain was bankier van beroep. De villa droeg in die dagen de naam “Villa Alma”.  Het huis werd aan de achterzijde uitgebreid en de ingang werd verplaatst naar de linkerzijgevel. De villa is chaletstijl uitgevoerd. Het houtsnijwerk is architectonisch van groot belang. Naast de chaletstijl is het houtsnijwerk geënt op Chinese en Japanse motieven. Hetgeen landelijk uniek is.

Het familiewapen van de familie Boissevain en rechts het portret van de heer A.A.H. Boissevain de bewoner van de villa Alma Prins Bernhardlaan 3.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.