Plataanlaan 5 – Baarn
Gezondheidscentrum

Ooit stond hier de gymzaal van de Oorsprongschool. Later zat in dat pand een verkooporganisatie van de bekende Baarnse rookwarenverkoper Theo Roodhart. Via de gemeente werd het leegstaande pand en de grond aan de hoogste bieder aangeboden. De Soester Beheer maatschappij Catijn Beheer BV van de heer Thijmen Nijhof bracht het hoogste bod uit ( f. 225.000,-) en werd eigenaar. Hij nam architect Lensink en bouwbedrijf Wessels uit Rijssen in de arm om een gezondheidscentrum te bouwen. De bedoeling was om in het centrum ruimte te bieden aan een aantal medische specialiteiten, zoals een huisarts, een chiropractor, een tandarts, een mondhygiëniste en een fysiotherapeut, etc.

In het gezondheidcentrum aan de Plataanlaan 5 is tegenwoordig, anno 2019,  het Rugcentrum Baarn gevestigd. Dit centrum heeft een unieke multidisciplinaire samenstelling van fysiotherapie en chiropractie en is gespecialiseerd in de behandeling van rug- nek- en schouderklachten.

De eerste steen voor dit centrum werd op 16 juni 1995 gelegd door Jan-Hein Nijhof. Jan-Hein is de zoon van Tijmen Nijhof en Carla Blankenstijn. Tijmen komt uit het geslacht van ondernemers die in Baarn en wijde omgeving erg bekend zijn door met name de bouwmarkt Nijhof op het industriegebied aan de noord kant van Baarn. Deze bouwmarkt is een voortvloeisel uit de eerste stappen die Jan Nijhof, opa van de huidige directeur zette op het detailhandelspad. Opa Jan had een turbulent leven, hij ging zelfs “emigreren” naar Australië. Maar kwam terug en begon een geheel ander soort bedrijf. Hij startte in 1950 een bedrijfje in gebruikte bouwmaterialen. De naam van dit bedrijf: ‘J. Nijhof: Hout en Afbraakhandel’. Opa Jan en zijn zonen maakten samen het bedrijf groot. Zoon Jan was tevens enige tijd raadslid en wethouder in Baarn.

Vader Tijmen Nijhof werd geboren in 1937. Tijmen trouwde in 1966 met Carla Blankenstein. Hun zoon Jan-Hein, de steenlegger, werd in Baarn geboren Hij mocht voor dit pand de eerste steen leggen.

Foto links de oude gymzaal van de Oorsprongschool en daarnaast twee afbeeldingen van het huidige gezondheidscentrum.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.