Vakantiehuisje op Landgoed Pijnenburg
Pijnenburg 5 – Lage Vuursche

Net buiten het privé afgesloten gedeelte van het grote landgoed Pijnenburg staan een aantal kleine vakantiehuisjes voor natuurgenieters. Eén van die 5 huisjes is huisje Dennenoord. Dit vrijstaande huis met rieten kap en karakteristieke groen-rode luiken biedt zijn bewoners rust en een weids uitzicht over velden en bosranden van het landgoed, waar reeën grazen en hazen spelen. Het huis, geschikt voor 2 personen, is van alle moderne gemakken voorzien.

Het erf wordt gedeeld met het naburige huis De Lariks, maar het terras is privé.

Het zijn oude huisjes van voor 1900. Maar dit huisje is in 1990 compleet gerenoveerd. Men noemt het op de gedenksteen geen renovatie maar restauratie. “What is in a name?”

Het afgesloten landgoed is privé. Maar er is een heel groot vrij toegankelijke gedeelte in dit grootste privé landgoed van Nederland. Het huisje ligt in het bos bij heidegebied ‘De Stulp’ waar watervogels en de zogenaamde Charolais koeien goed te observeren zijn vanuit een uitkijkpost is op 5 minuten loopafstand. Ook het dorp Lage Vuursche met zijn pannenkoekenhuizen en Kasteel Drakensteyn is op loopafstand te bereiken. Evenals Paleis Soestdijk.  En dat alles onder de “rook” van Baarn.

De gedenksteen in het huisje is gelegd door M. M. Insinger de Vos van Steenwijk in november 1990 ter gelegenheid van het gereed komen van de restauratie van het huisje.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.