Het huis van de baron
Perahof 14 – Baarn

Villa Pera op de Eemnesserweg heeft een groot deel van zijn tuin verkocht om de mogelijkheid te bieden een luxe villawijk te bouwen. In 2008 is in die parktuin van de voormalige buitenplaats het kleinschalige wooncomplex “Perahof” gerealiseerd. Dit complex bestaat uit 26 huizen waarvan er 16 in een de zogenaamde  cottage-stijl zijn gebouwd.
De Perahof is autoluw en parkeren is daar mogelijk in de ondergrondse parkeergarage. Eén van die woningen is gebouwd voor Frederik (Frits) Andre Guyon (Baron Ir. ) Collot d’Escury 

De baron werd geboren op 4 oktober 1931 in Hontenisse (Kloosterzande). Van beroep was Frits Collot d’Escury scheikundig ingenieur. Hij was President AKZO Chemie Divisie.  De baron overleed op 28 december 2017 in Baarn. Hij is niet in Baarn begraven maar in zijn geboorteplaats in Zeeland.  

Hij is getrouwd met Johanna (Joosje) Catharina Bierman op 24 februari 1962 te Laren in Noord Holland.  Het echtpaar kreeg 3 kinderen. Waaronder een zoon Ir. Tijo .J.G. baron Collot d’Escury.

Deze zoon bezocht dezelfde kleuterschool als onze huidige koning Willem-Alexander der Nederlanden, met wie hij bevriend bleef. Bij zijn huwelijk op 3 mei 1996 met jkvr. drs. Hermance Rebecca Hooft Graafland (1967), was (toen nog) prins Willem-Alexander aanwezig. In 2002 was Collot getuige bij het kerkelijk huwelijk van Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta.  Baron Tijo is peter van hun dochter Prinses Ariane der Nederlanden.  

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.