Penstraat, burgemeester nr. 3
het huis van de familie Van Sitter

De steen in de huis in de Burgemeester Penstraat werd gelegd door Jannetje van Sitter. Haar volledige naam luidde Jannetje Maria Antonia van Sitter en ze was de dochter van Hendrik van Sitter en zijn vrouw Jannetje van Brummelen. Het echtpaar kreeg 4 kinderen.  Hendrik leefde van 1876 tot 1950 en Jannetje van Brummelen leefde van 1875-1917. Hendrik zijn vrouw stierf  jong en hij werd dus vrij jong weduwnaar en bleef met 4 kinderen achter. Hendrik hertrouwde met Anna Brands.

Vader Hendrik was van beroep schoonmaker en had vanaf 1917 een schoenmakerij in de Brinkstraat 6. Later verhuisde hij naar de Brinkstraat 18.

Op de steen valt te lezen dat Jannetje Maria Antonia van Sitter de steen op 6 juli 1914 heeft gelegd op  6 jarige leeftijd. Zij is geboren in 1908. Jannetje trouwde op 16 maart 1938 met een bekende Baarnaar. Deze bekende Baarnaar was Thijmen de Ruig, die 30 jaar oud was toen hij in het huwelijk trad.

In 1936 koopt  Thijmen de Ruig de badinrichting aan de Eem. Deze badinrichting werd in 1916 aangelegd op kosten van August Janssen.  Iedereen verklaart hem voor gek want het is crisistijd en de Gemeente Baarn wil het zwembad juist kwijt omdat er elk jaar geld bij moet. Later nam hij ook de jachthaven en een camping aan de Eem over. Thijmen was een bekend figuur in Baarn. Publiceerde in de Baarnsche Courant regelmatig zijn “Verhalen van Oud-Baarn”.

Thijmen werd op 18 maart 1907 in Baarn geboren en overleed op 14 mei 2000.

 

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.