Penstraat, burgemeester nr.  18 
Woonhuis van de familie Vermeulen

Foto links boven het familiehuis in de burgemeester Penstraat, foto rechts boven de steen. Foto links onder Cees Vermeulen met zijn vrouw Toos Schoonwater en foto rechts onder het bidprentje van Toos Schoonwater.

 

Maria Jacoba Vermeulen, dochter van  Cornelis Vermeulen en Schoonwater mocht op 31 mei 1931 de eerste steen  in de voorgevel van het familie woonhuis in de Burgemeester Penstraat plaatsen. De roepnaam van vader Cornelis was Cees. Hij werd op 30 juni 1897 in Baarn geboren Van beroep was Cees keurmeester van vlees. Hij was de oprichter van het nu afgebroken slachthuis aan de Ericastraat. Hij oefende zijn beroep van keurmeester uit van 1 augustus 1922 tot in 1962. Vader Cees overleed op 5 januari 1983 in Baarn en werd begraven achter de Nicolaaskerk aan de Kerkstraat. Cees Vermeulen trouwde op 23 november 1922 in Rheden met Antonia Johanna Schoonwater. De roepnaam van Jacoba Schoonwater was Toos. Zij werd op 12 juni 1896 in Dieren geboren en overleed op 14 januari 1955 in Baarn. Ook zij werd achter de Nicolaaskerk aan de Kerkstraat begraven. Cees Vermeulen  hertrouwde na 1955 met Jacoba Maria Schouten.

Op de steen staat:

DE EERSTE STEEN

GELEGD DOOR

MARIA JACOBA VERMEULEN

MEI 1931

Twee afbeeldingen van het Openbare Slachthuis van Baarn. Links bij de openingen rechts de foto toen het slachthuis door de Grafische bedrijven van Bosch & Keuning nv in gebruik was als papieropslag. De architect van het pand was F.F. de Boois.Inmiddels is het  openbaar slachthuis aan de Ericastraat 1-3 in Baarn gesloopt en dus geheel verdwenen. De geschiedenis van het slachthuis begint op zaterdag 4 november 1922, want toen  werd het Openbaar Slachthuis in Baarn geopend. De burgemeester, die het slachthuis opende, deed een beroep op de directeur en vooral de Baarnse slagers, om van deze gelegenheid toch geen gebruik te maken tot prijsverhoging van het vlees. Slager W. Buitenhuis bracht de eerste koe naar binnen. Spoedig daarna volgde een groot varken van slager Jb. Blokker. Cees Vermeulen heeft ook nog geruime tijd boven het slachthuis gewoond. 

Op 1 november 1972 werd het Openbaar Slachthuis in Baarn aan de Ericastraat gesloten. Het had dan precies 50 jaar dienst gedaan. De informatie voor deze tekst  komt van Mevr. W. de Vries-Birkhoff, Baarn.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.