Twee onder één kap, beide met steen
Padangstraat 1 (en 3)


In de Padangstraat staan twee woningen onder één kap, die beiden een eerste steen naast de voordeur in de muur van hun huis hebben. We beginnen met huisnummer 1.

Deze steen is gelegd door de drie kinderen van het echtpaar Gramsma, respectievelijk Esther,  Richard en Judith Gramsma.  Het grote feest vond plaats op 24 september 1991. Het voltallige gezin was natuurlijk aanwezig. Maar niet alleen het gezin, ook de buren en zelfs een complete muziekkapel. Onder de vrolijke noten van de boerenkapel werd de steen op zijn plaatst gezet en vast gemetseld. Het was groot feest, want even later trok de stoet naar het buurhuis om daar dezelfde handelingen te verrichten, nu met andere hoofdrolspelers.

   

 

De steen in het huis op nummer 3 werd gelegd door het echtpaar Fine en Hans de Leeuw. Mevrouw A. de Leeuw kennen wij beter onder haar complete naam Mevrouw A.  de Leeuw – Mertens. Zij kwam in 1957 in Baarn wonen en vond al snel haar draai in de Baarnse politiek. Vanaf 1962  zat zij in de gemeenteraad van Baarn voor de Partij van de Arbeid. Vanaf 1966 werd zij fractievoorzitter van de plaatselijke Partij van de Arbeid. En vanaf 1970 werd zij benoemd als wethouder met als portefeuille Onderwijs en Sociale Zaken. Maar nog was het einde van haar politieke carrière niet in zicht. Mevrouw A. de Leeuw-Mertens werd vervolgens op 16 oktober 1977 door de commissaris van de koningin benoemd als burgemeester van Eemnes. Zij heeft deze functie tot haar pensioen in 1992 vervult.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.