De voormalige bakkerij Oudwater
Oosterstraat 36 – Baarn

Foto links boven de herinneringssteen met er onder de zaak in de Laanstraat waar de moord op Ton Oudwater plaats vond. Rechts een foto van de het huis naast de bakkerij in de Oosterstraat waar de herinneringssteen was gemonteerd.

 In het gangetje links van de voormalige bakkerij van Oudwater in de Oosterstraat was een gedenksteen aangebracht ter herinnering aan bakker Ton Oudwater. De steen, gemaakt van marmer, is door de nabestaanden van Ton Oudwater op de muur gemonteerd. De plaat marmer was afkomstig uit de bakkerij. Op deze plaat maakte Ton en zijn vader voor hem  altijd de chacolade voor de chocolade producten, zoals paaseieren, bonbons etc.  

De procedure s als volgt. Verwarm tot chocolade tot 45 graden Celsius. Koel dit onder beweging af tot 28 graden C. En verhoog dan de temperatuur weer tot 31 graden Celsius. De chocolade is dan gebruiksklaar.  Dus de keuze voor deze plaat als herdenkingssteen is uitermate toepasselijk. Bakkerij Oudwater was vooral bekend om zijn gebak. Met name de “Turcotaart”, een mokkataart, liet bij veel Baarnaars het water in de mond lopen. Maar ook de gevulde koeken van Oudwater waren een begrip en niet te versmaden. 

Ton Oudwater had in 1999 twee zaken en hij woonde boven de zaak in de Laanstraat. Een tragische gebeurtenis maakt een einde aan het korte leven van de bakker. Hij werd op donderdagavond 2 december 1999 om ca. 22.00 uur in de Laanstraat bij zijn zaak doodgeschoten. De dader vluchtte na zijn daad hardlopend weg naar zijn auto. Toen hij  met zijn auto snel weg reed botste hij nog tegen een muurtje, maar ontkwam.  Ton overleed vrijwel direct op straat voor zijn pand in de Laanstraat. 

Al snel bleek dat er in de familie Oudwater geen opvolger was om de zaken voort te zetten. Dus werden de zaken verkocht. Andere bakkers maken nu de zo geroemde turcotaart en gevulde koek naar het recept van Oudwater. Het pand in de Laanstraat is afgebroken en op de vrijgekomen ruimte is een appartementengebouw verrezen met er onder een winkelruimte.

De steen in de Oosterstraat is enige tijd geleden weer verwijderd toen de daar wonende familieleden verhuisden.

Foto links de bakkerij in de Oosterstraat kort na de sluiting, foto midden een zegeltjes-spaarboekje van Oudwater. Foto rechts de zaak  met konditorei in de Laanstraat hoek Teding van Berkhoutstraat.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.