Liever Kips leverworst, dan gewone leverworst!
Nieuwstraat 23 – Baarn

Op 4 juli 2001 werd de eerste steen van een beleggingspand in de Nieuwstraat gelegd door Jeroen en Diederik. De achternaam van deze twee jongemannen is Kips. Zonen van de heer Kips, een telg uit de familie Kips van Kips leverworst en andere worstsoorten.

Hun voorouders startten in 1910 in Amsterdam in de Sweelickstraat in Amsterdam een slagerij, Meneer en mevrouw Kips bouwden hun slagerij uit tot vleesverwerkende fabriek. Zij konden dit realiseren doordat hun leverworst in Amsterdam wereldberoemd werd. Kips leverworst bestaat al meer dan 100 jaar en is al net zo lang een bekend en geliefd merk leverworst. Het familiebedrijf Kips kwam tijdens de oorlog in zwaar weer terecht. Na de oorlog is het bedrijf weer opgebouwd en is Kips gaan leveren aan een groot aantal supermarkten. De merknaam Kips wisselde vervolgens een aantal keren van eigenaar. De Zwanenberg Food Group is de huidige eigenaar van het merk Kips.

Succes van het merk is mede dankzij het reclamedeuntje “ Liever Kips leverworst dan gewone leverworst!” . Een reclame die in het collectief geheugen van een groot deel van het Nederlandse volk is opgeslagen. Het melodietje werd gecomponeerd door Joop Stokkermans, bekend componist van vele melodiën. 

Op de plek waar het pand met de eerste steen in Baarn staat hebben al veel bedrijven gezeten. Zo zat hier in 1915 apotheek Bierhaalder. En later o.a. Theo Bakelaar (Expert) en een reisbureau.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.