Het pand met de steen, adres Nieuw Baarnstraat 13, stond aan het eind van een zijstraatje van de Nieuw Baarnstraat, in de volksmond “Reet van Egypte” geheten. Na de oorlog woonde hier Jan Ligtenberg met zijn echtgenote Saar. In de jaren vijftig van de vorige eeuw ruilden ze van woning met het echtpaar Gerrit van Essen en Johanna Cornelia Mooij aan de Berkenweg 20. Van Essen kwam aan de Nieuw Baarnstraat te wonen en Ligtenberg aan de Berkenweg, waar hij en zijn echtgenote een sigarenhandel begonnen. Dat winkeltje werd bekend als het winkeltje van tante Saartje, naar Ligtenbergs echtgenote Sara Maria in den Bosch. In 2016 werd dit pand aan de Nieuw Baarnstraat afgebroken. Dit tot grote opluchting van het CDA die dit pand en andere panden de “rotte kiezen“ van Baarn noemt.
Hoe de naam reet van Egypte is ontstaan is tot op dit moment nog niet teruggevonden. Wat we wel weten is dat “reet” een smalle steeg of kier betekend. Maar waarom van Egypte? Wie het weet mag het aan mij doorgeven.
Nu even iets over de steenlegger. Op de steen staat:
DEZE STEEN IS GELEGD
DOOR
J. TH. DAMMAN
OUD 11 JAAR 10-8-1887
Wie was deze jongeman? Zijn volledige naam is Jacobus Theodoor Christiaan Damman. Hij was de zoon van Antoni Willem Hermanus Damman (184-1897) en Maria Cecilia Geertruida Welling (1831-1929) die woonde te Baarn.
Jacobus trouwde met Maria Alida van Hardevelt op 9 augustus 1900 te Amsterdam. Hij was toen 24 jaar oud. Jacobus was van beroep winkelier. Maria Alida van Hardevelt, had geen beroep en was geboren en wonende in Baarn. Zij was de gescheiden echtgenoot van Frederik Willem de Rijk. Wat voor winkel Jacobus Damman had is niet bekend. Een latere Mejuffrouw C. C. Damman begon een boekhandel in de Nieuwstraat.