De winkel van Gielen
Nieuw Baarnstraat hoek Laanstraat

Op de hoek van de Laanstraat en de Nieuw Baarnstraat staat een groot opvallend pand. Tegenwoordig is het een café in gevestigd. Maar dat was vroeger anders. In 1905 werd de eerste steen voor de bouw van dit pand gelegd. Want op de goed niet zo opvallende  steen staat:

EERSTE STEEN GELEGD

DOOR

HERMAN GIELEN

OUD 11 JAAR 1905

De steen zit als onderdeel van een soort namaak pilaar onder een schuin randje aan de kant van de Nieuw Baarnstraat.

Wie was de die steenlegger en wie was de bouwheer van het pand. De steenlegger was Herman Peter Gielen. Deze jongeman werd op 10 mei 1994 geboren in Hilversum als eerste zoon van Herman Gielen een smid die getrouwd was met Christina van Dijk.  Smid Herman Gielen, de vader dus, had een bedrijf in de Turfstraat.

Links onder een foto van een prijswinnende etalage van Gielen anno 1900

Maar hij wilde meer en wilde zijn bedrijf uitbreiden. Daarom investeerde hij in een winkelpand op de hoek van de Laanstraat. Hij noemde zijn winkel “Magazijn De Vlijt”. Hij verkocht hier allerhande huishoudelijke apparatuur en o.a. kachels. De winkel was opvallend door de bijzondere etalages die Gielen aan zijn clientèle liet zien en waar hij zo nu en dan prijzen mee won.

Zoon Herman, de steenlegger, had later een smederij bedrijf op de Molenweg . Hij trouwde in Baarn met Cornelia Louisa Kouwelaars.

Vader Herman, de bouwheer, overleed in Baarn op 7 maart 1938. Zoon Herman, de steenlegger overleed op 24 december 1970 in Baarn.  Gielen werd een welbekende naam in Baarn. Vele kinderen en kleinkinderen waren in Baarn middenstanders.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.