Het familiehuis van de familie De Leeuw
Nieuw Baarnstraat 24 – Baarn

 

Simpel en duidelijk is de steen die geplaatst is in de muur van de vrijstaande woning in de Nieuw Baarnstraat 24. Helaas zult u nu, vergeefs zoeken naar dit huis en de steen. Het pand is afgebroken en vervangen door een twee onder 1 kap woning. De tekst op de steen luidt:

Gelegd door

Carla de Leeuw

24-4-1963

Maar wie is Carla de Leeuw en waarom deze steen? De naam De Leeuw komen we vaker tegen bij eerste stenen in Baarn. Een steen uit de Turfstraat verhuist naar de Noordschil en daar komt een tweede steen bij. Een steen in een villa op ’t Hoogt. Dus het kwartet stenen is compleet.

 

 

 

 

Carla de Leeuw is de dochter van A. J. de Leeuw, oprichter van BV Constructiewerkplaats De Leeuw en Zonen. Zij mocht de eerste steen leggen voor het familiehuis van de familie De Leeuw.

Op bijgaande foto zien we Carla in actie om de steen te metselen op de plek naast de deur. Dat zij blij was met die eer is duidelijk op de foto’s te zien.

Vele jaren heeft de A.J. de Leeuw met zijn opgroeiende kinderen in dit mooie huis in het midden van ons dorp gewoond. Maar als zoveel huizen was ook dit huis gedoemd gesloopt te worden ten faveure van nieuwbouw. En in die nieuwbouw is uiteindelijk weer een lid van de familie gaan wonen, kleinzoon Jeroen, juist de steenlegger van het pand aan ’t Hoogt 8. De oude steen uit het pand is natuurlijk behouden gebleven en in familie handen.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.