De intrigerende lettercombinatie A T L G
Nieuw Baarnstraat 22a – Baarn

Foto’s: respectievelijk de raadselachtige steen, het plekje achter de schutting waar de steen verstopt zit en het pand tijdens wereldoorlog II. 

Aan de zijkant van het huis  achter de “poort” naar de tuin zit achter een container de steen. Een intrigerende steen. 

Simpel, maar niet doeltreffend kun je deze steen noemen. Er staat slechts op A T L G en de datum 26 N 1891. De “N” staat in dit geval voor de maand November. Maar wie wordt bedoeld met die letters? Wie het weet mag het zeggen. Ik hoor dus graag reacties. Nader onderzoek wordt gedaan.

Foto links is de Nieuw Baarnstraat rond 1900, het huis was toen net gebouwd en staat links op de foto. Foto midden de steen en foto rechts het hoekje in de tuin waar de steen achter de containers zit. 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.