Slagerij Luiten
Nieuw Baarnstraat 1 – Baarn

Foto links de steen van Luiten. Foto’s rechts de oude slagerij en de afbraak ten gunste van de nieuwe slagerij van Luiten. 

Angelitha en Frans Luiten , broer en zus, kinderen van Slager Luiten mochten de eerste steen leggen voor de nieuwbouw slagerij op de hoek van de Nieuw Baarnstraat en Amalialaan.

De heuglijke dag was op 23 maart 1972. De slagerij ging open in 1973 en bleef hier gevestigd tot 1995. Voor de bouw van het nieuwe pand zat er op die hoek al een modelslagerij, namelijk de slagerij van R. J. van Lierop. Deze slagerij verkocht al zijn vlees en vleeswaren op deze plek  van voor 1950. Ruudericus Johannes van Lierop werd in 1908 in Hillegom geboren en was al slager sinds 1933. Hij overleed in 2000 in Baarn.

Vader Luiten de slager van de slagerij met de steen woont nog steeds in Baarn. En zoon Frans (F.A.H. Luiten) , één van de steenleggers, is enige tijd lid van de gemeenteraad van Baarn voor de VVD geweest, van 2006 tot 2017.  Frans Luiten raakte in mei 2017 in opspraak door enkele nare kwesties.  Tientallen pogingen van de VVD om in contact te komen bleven zonder resultaat.
Al zeven weken verscheen Frans Luiten niet meer op raads-, commissie- en fractievergaderingen.  De VVD-fractievoorzitter, psycholoog van beroep verklaart dat de VVD even is gestopt met contact zoeken. Even een moment van rust.

Politiek gezien is Luiten niet onomstreden. Bij de verkiezingen van 2014 werd de fractievoorzitter tegen zijn zin van plaats vijf op een onverkiesbare zeven gezet. Bij dit besluit van de ledenvergadering speelde waarschijnlijk de ‘kwestie Wintertuin’. Na een excuus kon hij blijven zitten op het pluche.

Twee jaar later werd hij voor de tweede keer met voorkeurstemmen in de Baarnse raad gekozen.

 

Foto’s v.l.n.r.: De bouw in 1972, het interieur, het pand met de steen naast de regenpijp. 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.