Woon- en zorgvoorziening Bloemendael
Nassaulaan 56-68   –  Baarn

Op de steen staat:

Eerste steen gelegd

door

H. van Ieperen

en

J.H. van Ieperen – Lamberink

11-12 -2001

In 1998 startte Harold ven Ieperen en zijn vrouw een verzorgingshuisin in  het oude Huize Patria.

Huize Patria was het verzorgingshuis voor mensen uit Nederlands Indië. Maar rond 1998 liep het aantal bewoners sterk terug. De overgebleven bewoners verhuisden toen naar een verzorgingshuis in Bussum. Patria was in Baarn vooral bekend om zijn beroemde Pasar Malam Patria.

Harold kwam uit een gezin waarin het verzorgingshuis centraal stond. Zijn ouders voerden de directie over een verzorgingshuis in Amersfoort, maar zijn onder tussen al vele jaren met pensioen. De start in Patria was met 45 bewoners en 12 medewerkers. Nu , anno 2019 is dat veranderd in 55 bewoners en 70 medewerkers.  Op een gegeven moment is huize Patria afgebroken. Op de vrijgekomen ruimte werd een nieuw  verzorgingshuis gebouwd. Dit huis kreeg de naam Woon- en zorgvoorziening Bloemendael. De naam Bloemendael is een samenvoeging van de naam van het verzorgingshuis van zijn ouders “Bloemdal”en  “Molendael”, aldus Harold. De ernaast staan villa Bloemenhof is nog intact en is via een ondergrondse gang verbonden met de nieuwbouw uit 2001.

Villa Bloemhof en het oude Patria tijdens de afbraak

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.