Villa Murmanda
Nassaulaan 48 – Baarn

Op de steen staat duidelijk leesbaar dat deze gelegd is door Jan van Hattum. Jan was 7 jaar oud ton hij aan de slag met de steen mocht van zijn vader. Dat was op 2 augustus 1909. Zijn vader J.A. van Hattum. Zijn vader was de aannemer van villa Murmanda. De architect van het pand was de heer G. van Hattum uit Zeist.  Het pand is vrij traditioneel gebouwd. Via de entree komt men in de hal met een bordestrap. Links van de hal is de woonkamer met serre en een salon. Rechts de ontvangstkamer, de keuken en dienstvertrekken en boven natuurlijk de slaapkamers.

Jan de steenlegger werd op 14 augustus 1902 in Zaltbommel geboren.  Zijn vader werd op 10-2-1870 in Tuil (Neerijnen) geboren.  Vader trouwde met Hendrika de Waal in Zaltbommel. En nu komt het. Hoe komt de villa aan de wat vreemde naam Murmanda? De grootouders van Jan de steenlegger waren Pieter Willem van Hattum en ………………… Hendrina Jacomina Murman. De naam Murmanda is dus afgeleid van de familienaam van oma.  Het is maar een weet.

Of  Van Hattum in het huis gewoond heeft is niet waarschijnlijk. Want in het telefoonboek van Baarn van 1915. (4 pagina’s) staat als bewoners de dames Anna en Mary Lund met telefoonnummer 97. Wat we wel weten is dat de dames in 1912 al in Baarn woonden. En dat was  maar enige maanden na de oplevering van het pand.  Dus deze dames waren vermoedelijk de eerste bewoners.

Beiden zussen zijn ongehuwd gebleven. Zus Mary Lund werd geboren op 1 februari 1864  in Amsterdam en overleed op 23 februari 1931 in Baarn. Zus Anna werd in 1863 in Amsterdam geboren en overleed eveneens in Baarn en wel  op 8 november 1939. Van zus Mary is nog te vertellen dat zij zeer kunstzinnig was en schilderes was. Lid van diverse kunstkringen zoals  Arti et Amicitiae op het Rokin in Amsterdam

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.