Het huis van de familie Limper
Mauvestraat 65 – Baarn

 

In dit huis, Mauvestraat 65, zit links naast de deur een simpele steen. Op de steen is te lezen:

EERSTE STEEN

GELEGD DOOR

PETRUS LIMPER

4 JAAR

DEC 1923

 

Wie was Petrus Limper, oud 4 jaar? Peter of officieel Petrus was de zoon van Petrus Limper sr. 

Hierboven staat een  foto uit de oude doos, namelijk uit 1925. Van links naar rechts ziet u een vriend van Antonia Limper (wellicht haar latere echtgenoot Petrus Wilhelmus Dijkman?), Antonia Limper, moeder Marianne Antonette Bon, zus Francisca Johanna Everdina Limper en vader Petrus Limper. 

Deze vader Petrus Limper is geboren op 14 juli 1871 in Amsterdam, en overleden op 30 november 1947 in Baarn. Hij werd begraven op de  Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan. Van beroep was vader Petrus Limper timmerman en opzichter van woningbouwvereniging “Ons Belang”.
Petrus trouwde op 02 februari 1900 in Baarn met Marianne Antonette Bon, 27 jaar oud. Bij dit huwelijk werd dochter Hendrika Johanna gewettigd. Marianne werd ook in Amsterdam geboren en wel op 15 juni 1872. Marianne is overleden op 30 juni 1928 in Baarn op  56 jarige leeftijd.  Ook zij werd begraven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan.
Na het overlijden van Marianne hertrouwde Petrus Limper op 23 mei 1929 in Baarn met Immetje van Kleeff. Immetje is geboren omstreeks 1886 in Bodegraven. Petrus en Marianne kregen diverse kinderen waaronder de steenlegger de zoon Petrus junior. Die in Baarn werd geboren op  24 december 1903. Deze Petrus jr . kwam er jong te overlijden.

Het huis met de steen van Limper wordt nu bewoond door de familie Jagtenberg.  Ook deze familie had een eerste steen. Dit was een steen met een onplezierig verhaal, althans, voor de steenlegger. In het oude familiehuis in de Balistraat 14 zat die steen. Op de steen is abusievelijk een foute tekst gebeiteld. Er staat:  Jachtenberg in plaats van Jagtenberg. En de steenlegger is hier altijd kwaad over geweest. 

Zie ook Balistraat 14.

      

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.