Bakkerswinkel
Mauvestraat 40 – Baarn

De steen zit in de zijmuur van het pand. Maar is nagenoeg totaal onleesbaar. Ik neem aan dat de steen bij de bouw van het pand is aangebracht. De eerste bewoner was Frans Gerardus van Meerten. Wanneer precies is nog niet achterhaalt. Wat wel te lezen is op de steen is dat de steenlegger een junior moet zijn geweest met een naam die eindigde op “m”. Wie was de mysterieuze …m Jr. ? De kans is groot dat dit de zoon van Frans van Meerten met de roepnaam Wim was, want de zoon was W. J. van Meerten.

 

Achtereenvolgens woonden op het adres Mauvestraat 40:

Vermoedelijk als eerste Frans Gerardus van Meerten met zijn vrouw Willemijna Geertruida Vastenburg. De volgende bewoner was zijn zoon W.J. van Meerten, Hij was timmerman en woonde hier tot 1956. Daarna woonde er een paar jaar Mej. G.C.J.A.Jansen, geboren H. Rempe. Vanaf 1961 werd het pand bewoont door bakker G. J. Ruiterkamp. En tenslotte in 1972 ging het pand, toen dus een bakkerij over naar de familie Dijkstra.

In de Mauvestraat begonnen Geert en Wil Dijkstra in 1972 Bakkerij Olivers  Het bedrijf groeide. Eerst alleen in Baarn aan de Mauvestraat en ook wel bekend als Bakkerij Dijkstra. In de loop van de jaren kwamen er meerdere winkels bij, o.a. in Huizen en Bussum. In 1990 ging het echtpaar verder onder de naam Olivers Hot Bread Kitchens.

 

In 1998 heeft hun zoon Bart Jan Dijkstra de bakkerij en winkels in Baarn en Huizen overgenomen. 

De winkel in Baarn is een stuk kleiner dan die in Huizen. En bevindt zich middenin een woonwijk. Door de knusse en gezellige uitstraling komen de klanten graag. De winkel wordt bevoorraad door de bakkerij in Huizen. Elke dag wordt er vers brood naar Baarn gebracht.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.