Foto links de troffel met inscriptie, foto midden burgemeester F.J. de Beeck Calkoen en foto rechts de bejaardenwoningen.
Er is geen officiële eerste steen te vinden. Er is wel een mooie zilveren troffel bewaard gebleven. Deze troffel hanteerde de toenmalige burgemeester op 7 september 1957 om de eerste steen te metselen van de seniorenwoningen die woningbouw vereniging “Ons Belang” liet bouwen in de Marislaan.
Na de officiële gebeurtenis liet WBV Ons Belang de troffel graveren. Er staat op:
Mr. J. F. Beeck Calkoen
7-9-1957
“Ons Belang”
Eerst even iets over de Marisstraat. De Marisstraat maakt deel uit van het Rode Dorp. De straat ontleent zijn naam aan Jacobus Hendricus (Jacob) Maris ( Den Haag 1837 – Karlsbad 1899). Hij was een Nederlands impressionistisch kunstschilder van de Haagse School. Jacob was naast kunstschilder ook etser en lithograaf.
De vader van Jacob was meester-drukker. Hij nam hij vaak afbeeldingen van kunstwerken van grote kunstenaars mee naar huis, waaraan zijn zonen zich vergaapten en het na probeerden te doen. Dankzij een attente onderwijzer, die vrienden had in de kunstwereld kon Jacob al vroeg les krijgen o.a. aan de Haagse academie en later in aan de Antwerpse academie. In 1858 keerde hij terug naar Den Haag. In 1865 besloot Jacob zijn geluk in Parijs te gaan zoeken. Jacob zou zich in Nederland ontwikkelen tot een van de voornaamste schilders van de typische Hollandse gezichten van stad en land geheel in de traditie van de door hem zo bewonderde 17e-eeuwers. Hij was ook muzikaal, speelde regelmatig orgel en was vooral een groot bewonderaar van Beethoven.
Woningbouw vereniging “Ons Belang”. nam het in 1920 op zich om een voor die tijd enorme hoeveelheid huizen in de sociale sector te bouwen. Het moesten 177 woningen worden. Uiteindelijk is dit aantal niet gehaald en bleef het bij totaal 88 woningen.
Op de oude foto’s valt de zeer hoge scherp gepunte dakconstructie op. Die is in latere tijd met enkele meters verlaagd. Die verlaging was noodzakelijk omdat de kachels niet voldoende konden “trekken”. De grote lengte van de schoorsteenpijp was blijkbaar te groot. Foutje van de architect? In 1957 voegde de woningbouw dus een aantal seniorenwoningen toe aan de reeds bestaande huurwoningen.
De bejaardenwoningen staan niet alleen in de Marisstraat maar ook in de Breitnerstraat. De architecten van de woningen zijn Gulden & Husslage.