De woningen van WBV Ons Belang
Marisstraat – Baarn

Foto links de troffel met inscriptie, foto midden burgemeester F.J. de Beeck Calkoen en foto rechts de bejaardenwoningen. 

Er is geen officiële eerste steen te vinden. Er is wel een mooie zilveren troffel bewaard gebleven. Deze troffel hanteerde de toenmalige burgemeester op 7 september 1957 om de eerste steen te metselen van de seniorenwoningen die woningbouw vereniging “Ons Belang” liet bouwen in de Marislaan.

Na de officiële gebeurtenis liet WBV Ons Belang de troffel graveren. Er staat op:

Mr. J. F. Beeck Calkoen

7-9-1957

“Ons Belang”

Eerst even iets over de Marisstraat. De Marisstraat maakt deel uit van het Rode Dorp. De straat ontleent zijn naam aan Jacobus Hendricus (Jacob) Maris ( Den Haag 1837 – Karlsbad 1899). Hij was een Nederlands impressionistisch kunstschilder van de Haagse School. Jacob was naast kunstschilder ook etser en lithograaf.

De vader van Jacob was  meester-drukker. Hij nam hij vaak afbeeldingen van kunstwerken van grote kunstenaars mee naar huis, waaraan zijn zonen zich vergaapten en het na probeerden te doen. Dankzij een attente onderwijzer, die vrienden had in de kunstwereld kon Jacob al vroeg les krijgen o.a. aan de Haagse academie en later in aan de Antwerpse academie. In 1858 keerde hij terug naar Den Haag. In 1865 besloot Jacob zijn geluk in Parijs te gaan zoeken. Jacob zou zich in Nederland ontwikkelen tot een van de voornaamste schilders van de typische Hollandse gezichten van stad en land geheel in de traditie van de door hem zo bewonderde 17e-eeuwers. Hij was ook muzikaal, speelde regelmatig orgel en was vooral een groot bewonderaar van Beethoven.

Woningbouw vereniging “Ons Belang”. nam het in 1920 op zich om een voor die tijd enorme hoeveelheid huizen in de sociale sector te bouwen. Het moesten 177 woningen worden.  Uiteindelijk is dit aantal niet gehaald en bleef het bij totaal 88 woningen.

Op de oude foto’s valt de zeer hoge scherp gepunte dakconstructie op. Die is in  latere tijd met enkele meters  verlaagd. Die verlaging was noodzakelijk omdat de kachels niet voldoende konden “trekken”. De grote lengte van de schoorsteenpijp was blijkbaar te groot. Foutje van de architect? In 1957 voegde de woningbouw dus een aantal seniorenwoningen toe aan de reeds bestaande huurwoningen.

De bejaardenwoningen staan niet alleen in de Marisstraat maar ook in de Breitnerstraat. De architecten van de woningen zijn Gulden & Husslage.

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.