Bijgebouw achter woning Abraham Kooij
Malvastraat 2 – Baarn

In een bijgebouw, een soort kantoorunit, zit links naast de deur een mooie “laatste” steen. Deze laatste steen is gelegd door Abraham Kooij op 10 maart 1996.

Vermoedelijk is deze Abraham Kooij de man die in Baarn geboren werd als zoon van Evert Kooij en Rosa van Weijland op zaterdag 10 maart 1928.  Hij overleed op zondag 7 november 1999. Abraham Kooij was bij zijn overlijden gehuwd met Pietronella Rademaker. Wat Bram Kooij voor beroep had is nog onbekend.

Zijn wettige vader is Evert Kooij, die is naar Amerika geëmigreerd, Rosa zijn vrouw is teruggekomen en kreeg een verhouding met Abraham Koffrie. Ze is nooit gescheiden van Evert, dus de kinderen hebben de achternaam Kooij gehouden.

Waarom in de tuin een kantoorunit met laatste steen is neergezet is nog een raadsel. Mogelijk dat een van de kinderen van Bram daar een bedrijf uit oefende. 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.