Familiehuis van de familie Van Wijk
Lindenlaan 7 – Baarn

De eerste steen

werd gelegd door

MICHIEL en WINA

van WIJK

op 31 aug. 1978

Het huis waar deze steen in zit is het pand Lindenlaan 7. Dit huis, deel van een twee-onder-één-kap woning  verving de oude huizen die hier stonden tot 1977. In één van de oude huizen woonde volgens de oude adresboekjes van Baarn in 1948, 1956, 1967 en dus vermoedelijk tot 1977 de weduwe A. van Bruggen – Noorman.  Aaltje Noorman was getrouwd geweest met Arnoldus van Bruggen van beroep arbeider. Arnoldus werd geboren op 20 juni 1877 en overleed in Baarn tijdens Wereldoorlog II op 30 juli 1941. Arnoldus en Aaltje woonden eerst in de Nachtegaallaan 12.  Over Aaltje valt te vertellen dat zij tot één van de Baarnse eeuwlingen is gaan behoren. Zij werd op 4 november 1880 in Steenwijkerwold geboren en overleed in Baarn op 13 december 1981. Haar laatste jaren woonde Aaltje Noorman in verzorgingshuis Schoonoord aan de Tromplaan.

De familie Van Wijk kocht half jaren 70 samen met  de broer van Mevrouw Van Wijk de oude huizen op. De huizen werden in 1978 gesloopt door opa’s bedrijf Hartog. Dit is de opa van Bert van Wijk, huidig bewoner van het pand.  Gezamenlijk lieten de kopers van de oude panden door Architect Herman Groenesteijn een mooie bouwtekening maken van de nieuwe twee-onder-één-kap woningen. Vervolgens is de bouw voortvarend uitgevoerd door bouwbedrijf Zwaan & van de Hoogen uit Spakenburg. Ondertussen woont de familie al weer meer dan 40 jaar met veel plezier op Lindenlaan 7.

Ter herinnering aan de eerste stenen die in het fundament van het huis gelegd werden, is de gedenksteen in de muur gezet. De echte eerste stenen en de gedenksteen zijn gemetseld door de kinderen van de familie zoon Michiel en dochter Wina.

Wina was in 2017 leerkracht van groep 8b op de Amalia Astroschool. Vanaf januari 2017 actief bezig met het ontwikkelen van Kanban op school.

*Kanban is een Japanse term en betekent zoiets als ‘groot visueel bord’ of ‘kijken naar het bord’. Het is een systeem om visueel te maken hoe het werk verloopt en wat de status is.

Foto links: overlijdensadvertentie Aaltje Noorman, bewoner van het vorige huis op Lindenlaan 7. Rechts: Wina van Wijk

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.