Het koetshuis van villa Beaulieu (Van Heemstralaan) uit 1875
Jacob van Lenneplaan 8-8a

In de Jacob van Lenneplaan vinden we een koetshuis dat omgebouwd is tot een tweetal woonhuizen. Vandaar ook de nummering 8 en 8a. Op de gevelsteen die links op de hoek in een “pilaar” zit is te lezen dat de eerste steen voor dit koetshuis is gelegd op 24 april  1875 door Johan Jacob Meder. Het koetshuis hoorde bij een grote villa aan de Van Heemstralaan. De oorspronkelijke voorgevel van het huis was dan ook richting villa gepositioneerd, met grote inrijdeuren onder de topgevel. Tot 1941 heeft het pand gediend als koetshuis. Toen is het verbouwd tot woonhuis. Opvallend is dat in de rechterzijgevel een hijsbalk is aangebracht uit de tijd dat het nog een koetshuis was.

De bijbehorende villa aan de Van Heemstralaan was “villa Beaulieu”. Wat zo veel wil betekenen als “mooie plek”. Villa Beaulieu is gebouwd door Johan Jacob Meder, een koopman uit Amsterdam.

De steen is gelegd door de bouwheer zelf. Deze Johan Jacob Meder was getrouwd met Johanna Elizabeth Louwerens. Zij kregen kinderen. Onder wie ook weer een zoon met de naam Johan Jacob Meder. Deze jongen werd geboren ruim een jaar nadat de eerste steen van het pand gelegd werd. De familie heeft niet lang in Baarn gewoond.

Villa Beaulieu aan de Van Heemstralaan, waar het koetshuis bij hoorde.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.