Zeven weken oud en dan al metselen
Jacob van Lenneplaan 57 – Baarn

Deze villa aan de Van Lenneplaan 57 heette in zijn “jonge” jaren “villa Groen en Hout” later is dit huis omgedoopt in “Landhuis Carpe Diem” (pluk de dag). Artchitect was C. de Groot uit Hilversum.

Nu iets over de steenlegger. Mari Cornelis Calkoen werd op 9 juli 1912 in Amsterdam geboren. Hij groeide op in Baarn, waar zijn vader een huis liet bouwen aan de Van Lenneplaan 57. In de voorgevel van het huis zit een simpele tekststeen. Op de steen staat te lezen dat Mari op de leeftijd van 7 weken de steen mocht leggen Dat zal een hele kluif geweest zijn voor een baby van 7 weken. Dus vader zal het leeuwendeel van het werk voor zijn rekening genomen hebben. Mari Cornelis Calkoen is de eerste zoon van Charles Calkoen die getrouwd was met Susanne Johanna Francine Carolina Wilhelmina Insinger. Mari had een broer Albrecht Fredrik Calkoen. Hij was getrouwd met Henriette Ernestine Huydecoper.

Mari heeft een kort maar bewogen leven gehad.

Foto midden Mari Cornelis Calkoen in uniform rond 1939

Jhr. mr. M.C. Calkoen ging na zijn schooltijd, rechten studeren. Na zijn studie moest hij onder de wapenen bij het Wapen der Cavalerie. Na zijn diensttijd werkt hij in de verzekeringen als assuradeur. In 1939 tijdens de mobilisatie diende hij als reserve-eerste luitenant bij de Cavalerie. Calkoen raakt na de capitulatie al snel betrokken bij het verzet en toen in juli/augustus 1940 de Ordedienst werd opgericht door de gepensioneerde luitenant-kolonel der Bereden Artillerie J.H. Westerveld met hulp van reserve kapitein der Artillerie Pim Boellaard, was Calkoen een van de sleutelfunctionarissen in het Westelijk deel van Nederland.

Calkoen werd de adjudant van Pim Boellaard, de stadscommandant. Boellaard werd na de arrestatie van Westerveld gewestelijk commandant Utrecht. In augustus/september 1941 werd een groot aantal ordedienstleden (OD) door de Duitse Sicherheitsdienst (SD) gearresteerd. Op 12-9-1941 wordt ook Mari Cornelis Calkoen door de SD opgepakt. Calkoen beland met een grote groep OD-ers in het Oranjehotel in Scheveningen en wordt daarna overgebracht naar Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort. Hier zit hij van 10-1-1942 tot 23-4-1942 gevangen. Hij komt voor het Feldgericht en wordt vanwege het verbreken van zijn erewoord als officier en lidmaatschap van de ordedienst voorgeleid. De ordedienst processen leveren veel ter dood veroordeelden op.  Mari Cornelis Calkoen wordt als een van de velen afgevoerd naar het cioncentratiekamp Buchenwald (in de buurt van Weimar). Hij komt hier aan op 24-4-1942 en wordt geregistreerd onder nummer 2104. Op 19 oktober 1942 wordt Calkoen overgebracht naar concentratiekamp Dachau (20 km ten noordwesten van München).  Daar is hij op 19 april 1943 aan open TBC overleden op 30 jarige leeftijd.

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.