Groentespeciaalzaak Brölman
Leestraat 44 – Baarn

De familie Brölman komt van oorsprong uit de omgeving van Osnabrück (Duitsland). Zij wonen al 3 eeuwen in Baarn. In 1888 opende opa Hendrik Brölman, de man op de foto naast het paard, in de Leestraat zijn eerste winkel.

Deze winkel was niet op de plaats waar later de groentespeciaal zaak Brölman was gevestigd, maar iets verder in de Leestraat. De zaken gingen goed en opa Hendrik kon zich een grotere winkel veroorloven. Hij wilde in de Leestraat blijven en liet daarom op de hoek van de Leestraat en de Laandwarsstraat een nieuwe winkel bouwen. Op deze hoek stond van oorsprong een theehuis met de naam Café-restaurant “Nieuw-Baarn”. 

De foto met het paard dateert 1912. Op het paard zit de kleine Gosen Johannes Brölman, de steenlegger. Roepnaam Goos. De foto is gemaakt op de hoek van de Leestraat en de Nieuw Baarnstraat. Het witte pand in de achtergrond was een villa die afgebroken is om ruimte te maken voor de slagerij van Luiten.

 

 

 

 

 

 

 

De bouw van de nieuwe winkel vond plaats in 1921 en toen werd de eerste steen door zoon Goos ingemetseld in de voorgevel. De steen is  daar nog steeds te zien.

Op de foto met de fiets, uit 1930, zien we Goos op wat latere leeftijd. De winkel werd regelmatig aangepast aan de eisen van de tijd. In 1988 werd het 100-jarig jubileum uitbundig gevierd. In het begin van de 21e eeuw moest de toenmalige eigenaar, nog steeds een nazaat van opa Hendrik Brölman, door  een slecht  gezondheid gedwongen helaas  de zaak sluiten. De groente speciaal zaak Brölman had een bekende en goede naam in Baarn.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.