Het huis van dokter Andriessen
Leestraat 39 – Baarn

Prominent op deze foto staat Jan Andriessen, jarenlang huisarts te Baarn. Hij woonde en voerde zijn praktijk in de Leestraat 39. Zijn zoon Rienk heeft de bijzondere steen die zich aan de voorzijde van het pand bevindt mogen leggen. Deze steen is erg eenvoudig en laat ons slechts de naam “Rienk Andriessen”zien. Die naam is niet professioneel aangebracht in de steen, maar vermoedelijk door Rienk zelf in de steen gekrast.  

De foto van dr. J. Andriessen is gemaakt rond 1966 op een feest van het Baarnse Bureau Wijsmuller.

Jan Andriessen werd geboren op 15-09-1914 in Groningen. Hij is overleden op 10-05-2008 in Valsolda, Italië. Hij werd begraven op 14-05-2008 in Castello, Italië.  Jan Andriessen was eerst huisarts op Urk en later in Baarn.
Hij  trouwde met Hendrika Johanna (Hennie) Seijmonsbergen. Hennie, zijn vrouw overleed op 18-06-1966 in Baarn, 53 jaar oud. Jan hertrouwde met Eleonore Stocker.
Eén van de zes kinderen uit zijn eerste huwelijk was zoon Rienk.
De steen is aangebracht na 1972. De precieze datum is tot op dit moment nog niet achterhaald. Evenmin als de reden voor het aanbrengen van de steen. Het heeft in ieder geval niets te maken met de bouw van het huis.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.