De bekende beddenzaak van Veerkamp
Laanstraat 91 – Baarn

Foto links de oude winkel van G.M.G. Smit, foto rechts de oude winkel van Veerkamp

Lang geleden had de firma Veerkamp een winkel in de Laanstraat onder de naam Au Bon Marché. De eerste eigenaar van die winkel was een zekere heer G.M.G. Smit. Deze winkel verkocht hoeden en petten, paraplus kinderkleding en ondergoed en nog duizend en één andere zaken.  Later ging dit pand over naar de heer Veerkamp, die zich specialiseerde in slaapcomfort.

 In de winkel van Veerkamp  was de heer Dohmen bedrijfsleider. Het oude pand stond op de zelfde plek waar later de modern ogende beddenzaak Veerkamp werd gebouwd. De zaak was toen al over gegaan van Veerkamp in de handen van de heer Dohmen. Maar uit herkenbaar had Dohmen besloten de naam Veerkamp te blijven voeren.

De eerste steen voor het nieuwe pand mocht gelegd worden door de twee dochters van het echtpaar Dohmen. Clementine en Veroni Dohmen volbrachten deze taak op 1 oktober 1966. Zoals goed te lezen is op de eerste steen die nog steeds in de zijkant van het pand is te vinden.

Tijdens de bouw zat de winkel tijdelijk in een noodpand in de Nieuwstraat 2. Een tijdelijk pand was reden om een tijdelijke korting van 10% op alle producten te geven.

Nu, in 2020  in de ruimte  tijdelijke activiteiten zoals kunstverkoop etc. gepleegd. Voor die periode stond het gebouw lang leeg.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.