Van Rossum – interieurverzorging
Laanstraat 115 – Baarn

Heel lang stond op deze plek in de Laanstraat de “Utrechtse Groentehal”. Toen deze oude winkel werd afgebroken lag het terrein er kaal en verwaarloosd bij. Woninginrichter J. van Rossum nam het initiatief om hier een modern winkelpand neer te zetten. Het gebouw staat er anno 2020 nog steeds. Ht pand is gebouwd door aannemer M. G. van Rossum uit Soest. Met ruim 400m2 waarvan 150 m2 in het souterrain is er voldoende ruimte voor de woninginrichter. Eerst zat van Rossum enige tijd in het pand ernaast op nummer 117. Maar dat werd kort na de bouw van het nieuwe pand afgebroken. Voor de Baarnaar werd er een keur aan bankstellen, eethoeken, slaapkamers, wandmeubels, kasten etc. ten toon gesteld.

De heer J. van Rossum leerde het vak van woninginrichter J. van Veldhuysen, waar hij in 1947 in dienst trad. In 1959 werd Van Rossum door Veldhuysen belast met de dagelijkse leiding van het toen pas geopende Babyhuis in het pand Laanstraat 109. Drie jaar later werden de heren compagnons tot begin 1969. Veldhuysen wilde het wat kalmer aan doen en zette alleen het Babyhuis voort.

De eerste steen van het grote pand in de Laanstraat werd op 22 augustus 1969 gelegd door Gert Jan van Rossum, zoon van J. van Rossum. De officiële opening van de zaak vond plaats op 17 oktober 1969. De volledige verbouwing echter was pas maanden later klaar. En dus verscheen er op 20 februari 1970 een advertentie in de Baarnsche Courant “Onze zaak is volledig”.

Foto links het vernieuwde interieur uit 1970, rechts de advertentie rond de opening van de nieuwe zaak.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.