Van twee-onder-één-kap naar één vrijstaand huis
Koudelaan 5 – Lage Vuursche

Van twee-onder-één-kap naar één vrijstaand huis

Kort na het huwelijk tussen de heer J. (Jan) W. van Zwol en mevrouw P. M. (Magda) van Zwol – de Kiviet betrokken zij de helft van de twee-onder-één-kap woning aan de Koudelaan te Lage Vuursche.  Vermoedelijk in de eind 70-er jaren van de vorige eeuw heeft het echtpaar van Zwol kans gezien de andere helft van het huis te kopen. Er werd een nieuw huis gebouwd op de plek van de oude woning. De eerste steen voor dit huis werd gelegd in mei 1981. In 1982 werd het pand opgeleverd. Broer en zus Wim en Carina mochten in 1981 de eerste steen leggen.  Carina was op dat heuglijke moment 11 jaar oud en broer Wim was 9 jaar. Vele jaren heeft het gezin in het huis gewoond. In 1996 zijn de bouwheer en zijn vrouw vertrokken voor een leven in Frankrijk. De heer Jan van Zwol is in 2005 overleden.

Carina van Zwol, de steenlegster, is op dit moment officier van justitie in Zutphen en Wim van Zwol, de andere steenlegger, is werkzaam in Amsterdam bij een Amerikaanse vermogensbeheerder. Beiden wonen niet meer in Lage Vuursche.

Na 1996 kwamen er nieuwe bewoners die enige jaren geleden het huis volledig hebben gerenoveerd. Een trieste bijkomstigheid van die renovatie is dat ook de buitenmuren zijn gepleisterd. De eerste steen is gelukkig voor het pleisteren verwijderd. De steen is toen gered door Edwin van Breen, uit de Dorpsstraat in Lage Vuursche. Hij wordt nu bewaard door steenlegger Wim. 

Enkele jaren geleden  heb ik  een paar foto’s gemaakt toen het huis nog in originele staat verkeerde en de steen naast de deur in de muur nog zichtbaar is. Zie foto’s bovenaan de pagina. 

Foto links Carina van Zwol, foto rechts Wim van Zwol anno 2020. Foto midden  het leggen van de steen in 1981  door Carina en Wim van Zwol.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.