De verborgen steen van Verzorgingscentrum Brandsen
Koningsweg 2

De eerste steen van verzorgingshuis Brandsen is pas te zien als je de luchtsluis naar de hal binnenstapt.  Rechts in de muur na de eerste deuren is de steen geplaatst. Prominent, maar toch onopvallend.

 

 

 

De heer Brandsen werd in 1946 in Den Haag geboren. Hij begon in villa Pera aan de  Eemnesserweg zijn eerste pension in Baarn. Of hij hier het idee voor de eerste steen opdeed blijft in raadselen gehuld. Villa Pera heeft namelijk ook een prachtige oude eerste steen.

Bijna 10 jaar later kocht Brandsen twee villa’s  resp. Oude Utrechtseweg 20 en Koningsweg 2. Deze aankoop was nodig om te kunnen blijven voldoen aan de toenemende vraag naar ruimte. Brandsen concentreerde zich steeds meer op de vestiging aan de Koningsweg 2. Hij realiseerde in 1967 een uitbreiding van de bestaande villa om zo aan 55 bewoners ruimte te bieden. In 1970 werd de eerste steen gelegd voor de volgende uitbreidingsslag. Een groei van 55 naar 85 plaatsen. Zijn particuliere initiatief bewees eens te meer de grote vraag naar goede verzorging in een persoonlijke omgeving.

In 1970 begon men met de sloop van de oude villa om ruimte te maken voor de nieuwbouw die qua vorm gelijk moest zijn aan de uitbreiding van 1967. Het nieuwe pand werd tweemaal zo groot als de vergroting van 1967. In totaal had Brandsen de beschikking over 44 grote kamers. Hiervan waren er 13  met een zit en slaapkamer. De overige kamers zijn gecombineerde zit/slaapkamers.

De opzet van verzorgingscentrum Brandsen is op basis van een grote centrale hal met open haard en gezellige zitjes. Het souterrain heeft zo weinig mogelijk gangen.  Verder is er een bibliotheek, een grote zaal en een knutselruimte.  Een andere specifiek facet aan de nieuwbouw  zijn de balkons. Bijna alle kamers hebben een eigen balkon. En er zijn zelfs een aantal balkons voor gezamenlijk gebruik. De kamers hebben een eigen doucheruimte, wc en keuken.  De centrale keuken is in 1970 uitgebreid en aangepast om iedereen te voorzien van een eerste klas maaltijd. Tijdens de verbouwing werden de gasten van de heer Brandsen tijdelijk ondergebracht in het pand Amalialaan 13. De heer Brandsen had dit pand gehuurd om toch met de zorgverlening door te kunnen gaan. In mei 1971 werd het nieuwe pand in gebruik genomen.

De architect van het pand is Ir. J.C.S. Geusebroek uit Delft. Ook de verbouwing van 1967 werd door deze architect uitgevoerd. Geusebroek heeft meer Baarnse panden op zijn naam staan, enkele flats aan de Prins Hendriklaan en Huis Sonne-wealde aan de Amsterdamsestraatweg.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.